Column YW: Het autosalon van Parijs was een feest voor de automobiel

Paris motor show autosalon parijs Autofans

Zonder twijfel volgende week in automagazines over geheel Europa: een edito over de schim die het autosalon van Parijs van zichzelf is geworden. Laat je echter niet misleiden, het autosalon van Parijs was een feest voor de automobiel!

Net zoals een muziekfan ontiegelijk lang moest wachten op het eerste concert na dat wereldwijd robbertje covid, was het voor ondergetekende pijnlijk lang wachten op dat eerste autosalon. De voorbije week was het echter zo ver. De Mondial Paris opende weerom haar deuren. Zou de grandeur van zo'n salon nog overeind blijven in tijden van bescheidenheid?

Een negatieveling zou alvast zeggen van niet. Want die zag hoe het salon moest inbinden van 7 paviljoenen naar amper twee hallen. Die zag hoe het gros van de wereldwijde automerken zijn stokbrood stuurde. Die zag hoe chauffeurs om en rond Parijs soms urenlang moesten aanschuiven om aan een druppel brandstof te geraken wegens stakingen in de brandstofsector - waardoor je, cynisch genoeg, vlotter getankt was met je EV.

Paris motor show autosalon parijs Autofans

Was de grandeur echter nog aanwezig op het salon? Wees daar maar zeker van! Ik zag een auto ronddraaien in een gigantische bubbel, ik zag een gehele stand leeg, buiten één bloedmooie auto als een kunstwerk centraal neergepoot, ik zag eRacing, ontiegelijk veel spannende concepts en lekkere productieauto's en ik zag Renault en Dacia uitpakken zoals ze het voordien nog nooit hadden gedaan. Wat ik ook zag? De opkomst van de nieuwelingen. Met merken zoals BYD, Vinfast en Ora die indrukwekkende standen installeerden om duidelijk te maken dat het tijdperk van de Europese oppermacht in de auto-industrie misschien wel aan zijn laatste kwartier begonnen is.

Viel het gebrek aan automerken op? Dat is zoals zeggen dat je huisfeestje met Ryan Reynolds, Jessica Alba en Jade Mintjes wat tegenvalt omdat Scarlett Johansson en Johnny Depp niet aanwezig zijn. Geklaag in het ijle dus. De grootste vorm van grandeur viel alvast bij Mercedes te rapen. Een automerk dat besloot niet deel te nemen aan het autosalon van Parijs om zo miljoenen uit te sparen... maar wél besloot om tijdens dezelfde week het Musée Rodin af te huren om zo één nieuw model (de EQE SUV) te tonen en enkele kunstinstallaties neer te poten.

Paris motor show autosalon parijs Autofans

Nee jongens en meisjes, het autosalon van Parijs is geen schim van zichzelf geworden. Wel een feest voor de auto van vroeger, nu en de toekomst. De afwezigen hadden vooral ongelijk. Brussels Motor Show? Ik kijk er al naar uit!

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
FLP 11:32
afbeelding van FLP

Haha, ik vermoed dat Jade Mintjens een inside joke of geheime crush is? Beetje de vreemde eend in het rijtje.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws