Krasse Karren: Mercedes SL (R107) wordt 50 jaar

Geen betere auto om doorheen Florida te cruisen dan een Mercedes SL uit de jaren 70. Toch? Die luxueuze cabrio wordt dit jaar 50 jaar.

In 1971 verving Mercedes de W113 SL "Pagode" door deze W107-versie. De link met de 300 SL Gullwing Mercedes die zijn voorganger nog had in zijn design werd helemaal uitgeveegd door ontwerpersduo Joseph Gallitzendörfer en Friedrich Geiger. Het samenwerken van dit duo is echt wel een brug tussen twee generaties designers. Terwijl de Gullwing SL nog uit de tekenpen van Geiger kwam, zorgde Gallitzendörfer later nog voor het ontwerp van de Mercedes 190, de Baby-Benz. Om maar te tonen hoe verleden en toekomst samengingen.

Verleden en toekomst gingen niet alleen samen in het ontwerpersduo - waar toekomst duidelijk de bovenhand haalde - ook onderhuids speelden beiden een spelletje. Mercedes zorgde namelijk wel voor een fris design, het onderstel van de W107 kwam van de W114-berlines uit 1968, ook wel de "Strich-Acht" genoemd. Zoals je merkt hadden de Mercedes-baureihes altijd wel een bijnaam, bij de W107 was dat de "Panzerwagen". Niet omdat Duitsland opnieuw zin had in oorlog, wel omdat de wagen zoveel meer woog dan zijn voorganger, ondanks de modernere productiemethoden die voorhanden waren.

emissietroubles

Mercedes voorzag de '71 SL/SLC van een setje motoren die je destijds ook in andere grote Mercedessen vond. Bij de introductie kregen zowel de SL coupé als de SLC roadster een 3.5 V8 benzinemotor mee op de Europese markt. Vanwege de strengere emissieregels op de Amerikaanse markt zakte het vermogen van de 200 pk sterke 3.5 V8 te fel, zodat Mercedes besloot om daar een 4.5 V8 te introduceren in de 450 SL. In Europa daarentegen liet de oliecrisis zich voelen en in 1974 kwam er een nieuwe instapversie met de 280 SL. Die motorisatie was een zes-in-lijn met 185 pk. Doorheen de jaren evolueerden de vermogens van de wagens en in de USA voegde Mercedes ook nog een 560 SL aan het aanbod toe. Voor zowel Europa als Amerika kwam er ook nog een 500 SL met 240 pk aan te pas.

Het is opvallend hoe Mercedes doorheen de jaren de motorisaties, vermogens en uitstoot van de W107 SL/SLC wist te veranderen maar dat aan het uiterlijk niet of amper geraakt werd. Het design werd doorheen de jaren als tijdloos ervaren en zelfs bij de vervanging van deze reeks door de R129 SL in 1989 is de gelijkenis nog zichtbaar. Je kan dus stellen dat de R107 een stijlicoon is voor de Mercedessen van de jaren 70 en 80.

dikke bumpers

Wel is er alweer een onderscheid tussen de Europese en Amerikaanse SL/SLC als het om het design gaat. Zo zitten er op de Amerikaanse versie dubbele ronde koplampen vanwege de alweer strenge Amerikaanse regelgeving rond veiligheid. Die regel beïnvloedt ook andere Europese merken, zo hebben de Volvo's van die periode dubbele vierkante koplampen in Amerika. OOk de bumpers van de SL/SLC werden aangepast naar de Amerikaanse regelgeving. Die bepaalde dat een bumper een impact tot 5 km/u (8 mph) moest kunnen weerstaan, zodoende werd de bumper door Mercedes met 20 centimeter verlengd. Het was geen zicht, het zou wel veiliger zijn. In 1981 werd de regelgeving aangepast maar de Mercedes SL/SLC bleef wel met de dikke-lip bumper rondrijden.

Dat Mercedes zoveel aandacht besteedde aan de Amerikaanse versie van de SL/SLC heeft te maken met de verkoopscijfers. Zowel van de coupé als van de cabrio werd tweederde van de verkoop in de USA gerealiseerd. Van de SL/SLC werden gedurende zijn hele carrière 237.287 exemplaren gebouwd, het merendeel daarvan waren 450 SL's. De SLC - de cabrio - kende een productie van 62.888 stuks, ook hier vooral 450 SLC's.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws