Techrules: 'Turbines zijn de toekomst'

Interview-Techrules-2016

Techrules, een bij de grote massa onbekend Chinees bedrijf dat als doel heeft de turbine gemeengoed te maken in de auto-industrie. Waardoor elektrische auto's met gemak duizenden kilometers moeten kunnen rijden. Een straffe uitspraak, waardoor wat verduidelijking genoodzaakt was. Door een interview op het autosalon van Genève bijvoorbeeld.

Op een boogscheut van Koenigsegg, Pagani en - gevestigde waarde in autoland - Volkswagen staan ze; Techrules. Een stand met daarop een conceptuele supercar waarvoor je even zou stoppen maar dan weer verder zou lopen. Het is echter de technologie onder die wagen dat Techrules zo interessant maakt. Want waar Chrysler en Jaguar de stekker trokken uit hun turbine-motor-project, hopen vader en zoon Jin er in te slagen. Met zoon Matthew als bedenker en vader William als financiële (turbine)kracht met zijn bedrijf TXR-S, een R&D-bedrijf met divisies die zich bezighouden met de ontwikkeling van nieuwe materialen, de productie van biogas en ruimtevaarttechnologie.

Laten we meteen met de deur in huis vallen; waarom heeft nog geen enkel automerk de turbine in massaproductie genomen?
William - 'De foutmarges bij het bouwen van turbines zijn zeer klein. Daarom is het moeilijk om machines te bouwen die turbines in elkaar kunnen schroeven met zo goed als geen toleranties, waardoor massaproductie tot nog toe eigenlijk uitgesloten is. Neem nu ons exemplaar, dat draait 96.000 toeren per minuut terwijl dat van een gevechtsvliegtuig amper 30.000 toeren draait. Als er dan een klein foutje in zit... Daar willen wij verandering in brengen. Door de technologie tot op zo'n punt te brengen dat massaproductie een mogelijkheid wordt.'

Interview-Techrules-2016

Wat is dan de kracht & magie van zo'n turbine?
Matthew - 'Kijk, het is belangrijk om te weten dat het hier niet over een turbinemotor gaat die de aandrijving verzorgt. Daarvoor zijn de elektromotoren. De Turbine is een range-extender die de batterijen kan opladen tijdens het rijden. En in tegenstelling tot een verbrandingsmotor (nvdr: Zoals bij pakweg de Opel Ampera) is een turbinemotor extreem efficiënt.

Waardoor je elektromotor toch 'vervuilt'?
Matthew - 'Je mag niet vergeten dat China in massa kool gebruikt om energie op te wekken. Zou dus iedereen in het land een elektrische auto kopen, dan zou de lucht er nog vuiler op worden dan het nu al is. Wij willen dan ook van de wereld een betere plaats maken. Zo kan onze turbine op biogas draaien (of aardgas), niet toevallig een duurzame energiebron. Meer nog, het plaatsen van tankstations op biogas is goedkoper en het tanken gaat sneller dan het moeten plaatsen van een uitgebreid netwerk van oplaadcentra voor elektrische wagens.'

Interview-Techrules-2016

Hoe vertaalt zich dat naar cijfers?
Willliam - 'Onze GT96 beschikt alvast over 1.044 pk, een koppel van 8.640 Nm, een range van 2.000 kilometer en een normverbruik van 0,18 liter biogas. Hoewel we weten dat dat zeer "conceptueel" klinkt rijdt de wagen echt. Zo hebben we hem al over het circuit van Silverstone gestuurd en zullen we later dit jaar richting Nürburgring trekken. We beseffen namelijk zelf dat we nog een lange weg hebben af te leggen. Daarom ook dat we een productie pas plannen binnen een jaartje of twee. Daarna volgt de rest.

De rest?
Willliam - Starten doen we met onze supercar, daarna willen we een luxueuze sedan op de markt brengen. Hoewel we eerst droomden van een concurrent voor Rolls-Royce kwamen we al snel tot het besef dat dit eigenlijk onmogelijk is. (lacht) Daarom dat we ons nu richten op een concurrent voor pakweg de Porsche Panamera.

Dus de bedoeling is om de technologie in huis te houden?
Matthew - 'Zeker niet, we willen onze know-how en technologie maar al te graag delen met andere automerken op de markt.'

Zoals Tesla?
Willliam - (lacht) 'Waarom niet...'

Interview-Techrules-2016

Hoe groot zien jullie de slaagkansen van dit turbine-laadsystem?
Willliam - 'Alles hangt af van de toekomst. Wat je hier te zien krijgt op het salon is verre van de finale versie. We wouden gewoon al delen met de wereld waar we mee bezig zijn. Nu is het een punt om dit alles in een productieversie te krijgen. Zo is bijvoorbeeld het bouwen van een supercar zo goed als onmogelijk in China wegens de overheid. Daardoor zullen we dus ergens anders de GT96 in elkaar moeten schroeven.

Waar juist?
Willliam - 'Als je aan supercars denkt, aan welke landen denk je dan? (lees: Italië)'

Eéntje om af te sluiten, vanwaar de naam GT96?
Willliam - 'GT staat voor Gas Turbine, die 96 slaat eigenlijk terug op het toerental van de turbinemotor.'

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws