Juich! Abarth gaat deze sportwagen met middenmotor maken

Abarth Classiche 1300 OT 2024

Krijg jij het niet bepaald warm van Abarths zuiver elektrische toekomst? Dan heeft het merk een verrassing voor je klaar, en nog geen klein beetje. De Italianen hebben namelijk een heuse sportwagen met middenmotor onthuld en ze gaan het ding ook écht produceren… Al moet je wel snel zijn om er eentje te kunnen kopen.

Bij zijn integratie in het Stellantis-concern in 2021 kwam het sportieve Abarth met opmerkelijk nieuws naar buiten: het zou een zuiver elektrisch merk worden. Dat moest nog best snel gaan gebeuren ook want hoewel het destijds nog geen enkele EV in het vooruitzicht had, moeten al tegen het einde van dit jaar alle verbrandingsmotoren eruit. Dat lijkt ze ook te gaan lukken: terwijl de 595 en 695 op hun laatste beentjes lopen, verkoopt Abarth al een elektrische 500e én staat de 600e te trappelen in de coulissen… Al gaat de verbrandingsmotor er niet uit zonder de spreekwoordelijke knal.

Alfa 4C in Abarth-jasje

Tijdens de opening van een tentoonstelling ter ere van Abarths 75ste verjaardag hebben de Italianen namelijk het doek getrokken van een wel heel onverwacht model. Op deze voorlopig digitale beelden zien we namelijk de 1300 OT, al was Abarth zo vriendelijk om er ook een schaalmodel in 1:3 van mee te nemen naar de expo. Details zijn voorlopig schaars maar het zou gaan om een sportwagen met een verbrandingsmotor achter de twee inzittenden en een koetswerk uit koolstofvezel. Wie goed oplet herkent tussen zijn minimalistische designkenmerken hier en daar wat flarden van de Alfa Romeo 4C en dat is ook geen toeval: Abarth verklapt al dat de 1300 OT gebouwd wordt op de basis van die iconische middenmotor-Alfa.

Abarth Classiche 1300 OT 2024

Het gaat dan ook niet zozeer om een nieuw seriemodel, maar om een beperkte reeks die meer specifiek door Stellantis’ ‘Heritage’-afdeling op poten gezet wordt. De ‘Abarth Classiche 1300 OT’, zoals die voluit heet, is namelijk een moderne interpretatie van de Fiat-Abarth OT 1300 die in de jaren ’60 de ene na de andere race won. De Italianen deden een paar jaar geleden al iets gelijkaardigs met de Abarth Classiche 1000 SP die eveneens gebaseerd was op de Alfa Romeo 4C en in een oplage van vijf stuks op de markt kwam. Dat geldt ook voor deze 1300 OT: er worden slechts vijf exemplaren van gebouwd en gegadigden mogen zich vanaf nu aanmelden bij Abarth.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws