Factcheck: Nee, Volvo EX90 zal niet gebouwd worden in België

Online doet het nieuws de ronde dat Volvo de productie van de EX90 naar Gent zou halen. Maar klopt dat wel? Ondertussen spraken we met Barbara Blomme, communicatieverantwoordelijke voor Volvo Gent.

Zowel internationale media als persagentschappen rolden de voorbije uren opvallend nieuws uit: Volvo Gent zou binnenkort niet enkel de EX40, EC40 en EX30 in elkaar schroeven, maar ook vlaggenschip EX90. Een nieuwtje dat ook bij ons enkele alarmbellen af deed gaan. Waardoor we even poolshoogte namen bij Barbara Blomme, communicatieverantwoordelijke voor Volvo Gent.

Helaas pindakaas

En helaas pindakaas, Blomme ontkracht het nieuwtje meteen. Niet omdat Volvo een lek wil dichten, wel omdat er absoluut geen plannen of indicaties zijn dat Volvo Gent de EX90 in de toekomt mag produceren. Daar zijn trouwen enkele zeer logische redenen voor. Te beginnen met het feit dat productie van de EX90 nog maar pas werd opgestart in Charleston, South Carolina. Merk op dat het hier dus over de Verenigde Staten gaat... en niet China. De kleerhanger van het nieuws dat Volvo productie naar Gent haalt om Chinese importtaksen te ontlopen is hiermee in één vlaag al ontkracht.

Al is dat niet alles, want er is ook een kwestie van capaciteit en assemblage. Zo bouwt Volvo Gent momenteel al de EX40 en EC40 en komt daar binnenkort nog de EX30 bij. Met die drie modellen zal de Gentse fabriek al op volle toeren draaien, waardoor er niet zo maar even plaats kan worden gevonden voor een vierde model. Niet in het minst - en hier komt de laatste nagel in de kist van het gerucht - omdat de EX90 op een compleet ander platform rolt. Daardoor zou Volvo Gent significante verbouwingen uit moeten voeren. Iets dat je niet doet op een maandje tijd. Kortom:

Wordt de Volvo EX90 binnenkort in België gebouwd? Nee!

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws