Mercedes G-Klasse facelift blijft échte G-Klasse (2024)

Mercedes G-Klasse facelift 2024

Mercedes doet met de facelift van de G-Klasse zijn eco-duit in het zakje. Niet enkel staat een compleet elektrisch derivaat op de planning, zowel de zes-in-lijn- als V8-modellen beschikken voortaan over milde hybride-technologie. Offroaden doet 'ie daarnaast nog steeds zoals de groten der aarde.

Al 45 jaar lang is de Mercedes G-klasse de über-offroader uit Duitsland. Een gepast moment om de huidige generatie (W464 in codetaal) in het nieuw te steken. Nu ja, nieuw. Mercedes punt bij waar nodig, voegt wat hybride-technologie toe en stoomt de wereld klaar voor de EQG later dit jaar.

Transparante motorkap

Visueel moet je alvast met het vergrootglas te werk gaan. Afhankelijk van de versie krijg je subtiel aangepaste bumpers, nieuwe velgen en koetswerkkleuren. Wel duidelijk is het toegenomen aantal sensoren op de G-Klasse. Die dienen niet enkel om te voldoen aan de binnenkort in voege tredende Europese eisen, maar ook voor de doorzichtige motorkap.

Mercedes G-Klasse facelift 2024

Rustig G-lover, spring geen gat in de lucht. Er is geen fysieke transparante motorkap, wel implementeert Mercedes een systeem waarbij de frontcamera en de twee buitenspiegelcamera’s een beeld toveren op het infotainmentscherm waardoor je "door de motorkap" naar de ondergrond kan kijken. Handig om te zien waar er nu juist rotsblokken liggen of om net wat extra zicht te hebben bovenop een heuveltop of talud.

Zes of acht cilinders

Onderhuids neemt de G-Klasse wél een grotere sprong. Dan hebben we het niet enkel over de elektrische versie die we later dit jaar te zien zullen krijgen maar ook over de bestaande modellen met verbrandingsmotor. Die krijgen stuk voor stuk milde-tech onder de kap. Aan de dieselkant staat de G 450 d klaar om de klappen uit te delen. Da's een 3-liter zes-in-lijn diesel met 367 pk en 750 Nm. Dankzij de milde hybridetech kan hij kortstondig over 20 pk en 200 Nm koppel (!) extra beschikken. De 9-trapsautomaat is standaard en heeft respectievelijk een overbrengingsverhouding van 5,354 / 3,243 / 2,252 / 1,636 / 1,211 / 1,000 / 0,865 / 0,717 / 0,601. Kijk, we geven het maar even mee!

Mercedes G-Klasse facelift 2024

De G 500 benzine krijgt eveneens een opvallende update. De V8 voorin wordt namelijk ingewisseld voor een 3-liter zes-in-lijn benzine. Die is een stevige 449 pk en 560 Nm sterk en kan ook genieten van een tijdelijke boost van 20 pk en 200 Nm koppel. In amper 5,4 seconden tik je hiermee de honderd aan, net 4 tienden sneller dan de diesel. Al rijdt de G 63 die sprinttijden volledig aan gort natuurlijk. Amper 4,3 seconden heeft 'ie nodig, dankzij de 4-liter V8 voorin van 585 pk en 850 Nm.

Standaard adaptief

Zoals het een goede G-Klasse betaamt rolt deze facelift nog steeds op een ladderchassis. Een adaptieve demping is voortaan standaard en de G schermt met zaken zoals drie sperdifferentiëlen, een klimvermogen tot 100% op geschikt ondergrond, bodemvrijheid van 24,1 cm, waaddiepte van 70 cm en een hellingshoek van 31° voor en 30° achter.

Mercedes G-Klasse facelift 2024

Elke versie van de G facelift heeft daarenboven een sleepvermogen van 3.5 ton. De kleinste velgenmaat bedraagt 18-duim maar kan groeien tot een riante 22-duim. De brandstoftank van 100 liter? Die zit er ook standaard op. De CO2-klasse van dit werkpaard wordt al weggegeven door de naam. Jep, met minimaal 227 g/km is dit een échte G-Klasse.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws