Toyota GR Yaris krijgt twee speciale edities met best rare rijmodi (2024)

Toyota GR Yaris Ogier & Rovanpalä Edition 2024

De inkt over de vernieuwde Toyota GR Yaris is maar pas droog, of de Japanners vuren al twee op de rallysport geïnspireerde speciale edities op ons af. Dit zijn namelijk de Sébastien Ogier en Kalle Rovanperä Editions, en daarmee is het vakje waarin onze intro past ook weer gevuld… Maar er is meer!

Twee weken geleden vernieuwde Toyota zijn GR Yaris, en nog geen klein beetje ook. Zo pakte de hothatch niet alleen uit met een gloednieuw interieur en andere bumpers, maar kreeg hij er ook meer vermogen en de optie van een bliksemsnelle automaat bij. Die automaat moest het modelletje nog meer doen voelen als een rallywagen voor de openbare weg, maar nu is er een manier om je GR Yaris helemààl in een rallyjasje te steken — of liever: twee manieren.

Geen ‘Track’- maar ‘Kalle’-modus

Maak kennis met de Sébastien Ogier Edition en de Kalle Rovanperä Edition, twee speciale edities van de GR Yaris die speciaal gericht zijn op rallyfans. Elk van de twee versies is dan ook genoemd naar één van Toyota’s recente rallykampioenen en de ene koos voor een aanzienlijk opvallender uiterlijk dan de andere. De Rovanperä Edition pakt namelijk uit met een opvallende, driekleurige bestickering die getekend werd door de ontwerper die ook zijn helm beschilderde, en de Ogier Edition beschikt over een matgrijze ‘Stealth Grey’-laklaag en een subtiel Frans vlagje in de grille — naar zijn nationaliteit. Verder krijgen beide versies 18-inch BBS-velgen en de spoiler van de GRMN Yaris, een nog sportievere versie die enkel in Japan verkrijgbaar is.

Toyota GR Yaris Rovanperä Edition 2024

Het blijft echter niet bij uiterlijke opsmuk, want beide versies krijgen ook hun eigen rijmodi mee. Zo worden de standaard ‘Gravel’- en ‘Track’-standen in de Ogier Edition vervangen door een ‘Seb.’-modus die meer vermogen naar de achteras stuurt en een ‘Morizo’-modus, naar de bijnaam van Toyota’s befaamde voorzitter Akio Toyoda. Naast dus vermoedelijk het scanderen van anti-EV-leuzes — open deur, Toyota — levert die rijmodus vooral consistentrere rondetijden op. In de Rovanperä Edition vind je dan weer de voor de hand liggende ‘Donut’-stand en een rijmodus die zijn voornaam draagt, maar daardoor ook een beetje genoemd lijkt naar een nogal oneerbiedig, West-Vlaams woord voor ‘echtgenote’… En inderdaad: die ‘Kalle’-modus maakt je bijrijder vermoedelijk niet bijster blij aangezien die de GR Yaris als een dolle doet driften.

Toyota brengt deze Sébastien Ogier en Kalle Rovanperä Editions ook naar Europa, al blijft hun oplage wel beperkt tot slechts 100 stuks elk. Hoeveel je ervoor over moet hebben, weten we op dit moment nog niet.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws