Audi Q6 e-tron VS de rest: Robbertje leasingvechten!

Audi Q6 e-tron prijs rivalen concurrentie

Met de Q6 e-tron presenteert Audi zijn derde elektrische SUV in gamma. Maar wie zijn nu de rivalen en hoe verhoudt de Q6 e-tron zich tegenover de concurrentie? Autofans zocht het voor je uit!

Audi's EV-gamma blijft - traag maar - gestaag groeien. Want na Q8 e-tron, e-tron GT en Q4 e-tron, krijgen we de komende maanden nog de A6 Berline e-tron, A6 Avant e-tron en deze Q6 e-tron op ons bord. Wat is dat eigenlijk zo'n Q6 e-tron? En wie zijn de concurrenten?


CHECK HIER GRATIS ONZE EV-GIDS MET ALLE EV'S VAN 2024


Amerikaanse afmetingen

We zeggen het zelf niet graag, maar de Audi Q6 e-tron lijkt Audi's antwoord te zijn op de Tesla Model Y. Want qua dimensies zijn beide auto's bijna identiek. Met een lengte van 4,77 meter, breedte van 1,93 meter en hoogte van 1,64 meter is de Q6 e-tron respectievelijk 2 cm langer, 1 cm breder en 2 cm hoger dan de Tesla Model Y. De wielbasis is met 2,89 meter zelfs identiek!

Audi Q6 e-tron prijs rivalen concurrentie

Gaan we puur kijken naar de afmetingen, dan kent de Q6 e-tron een bont allegaartje aan rivalen. Naast die Tesla Model Y zien we nog technisch neefje Porsche Macan Electric en Frans alternatief Peugeot e-5008. Grote rivalen BMW en Mercedes hebben respectievelijk nog de iX3 en EQE SUV in de rangen staan, maar die eerste is een maatje kleiner en de Mercedes nog een grob groter.

Op de prijs gespeeld

Vraag het echter je partner maar: lengte is niet alles. Waardoor we niet anders kunnen dan rivalen te gaan zoeken op prijsniveau. Tenslotte: de prijs bepaalt voor een groot stuk ook de kans dat je de Q6 e-tron gaat kunnen leasen. Hieronder zetten we de Q6 e-tron alvast tegenover zijn grootste rivalen:

Audi Q6 e-tron Advanced e-tron performance: €69.300
BMW iX3: €72.450
Mercedes EQE SUV 300: €84.700
Tesla Model Y Long Range Single Motor: €49.970
Peugeot e-5008: Prijs N.b.
Porsche Macan 4 Electric: €88.100
Kia EV9 RWD: €71.690

Eerlijk is eerlijk, de vaste Duitse rivalen hebben op dit moment geen rechtstreekse rivaal voor de Q6 e-tron. Zo is de iX3 een maatje kleiner (maar niet tegenstaande duurder) en is de EQE SUV eerder een slagschip tegenover de Q6 e-tron, wat ook de hogere basisprijs bepaalt. Al hoeft dat in se niet, want de Kia EV9 is ook een serieuze maat groter, maar is nog geen 3.000 euro duurder. Anderzijds, in de basis al 3.000 euro meer opdoeken voor een Kia dan voor een Audi... we begrijpen waarom Kia het moeilijk heeft met nieuwe klanten in te winnen. De Tesla blijft - zoals Tesla het doet - een absurd koopje.

Tesla in z'n onderbroek

De keuze (en de zoektocht naar rivalen) is dan ook uitermate moeilijk. Gaan we even kijken naar de belangrijkste specs? De Q6 e-tron krijgt in zijn basisversie een elektromotor op de achteras van 326 pk en een riante accu van 94.9 kWh (netto). Daardoor is een maximale range van 640 km mogelijk. DC-snelladen kan dan weer aan 260 kW DC. Gaan we even kijken bij Tesla, dan zien we bij de Model Y Long Range Single Motor een motor op de achteras van 340 pk, een batterij van 75 kWh en een theoretische range van 600 km. Laden kan dan weer aan 250 kW DC.

Audi Q6 e-tron prijs rivalen concurrentieAudi Q6 e-tron prijs rivalen concurrentie

Kortom: de Audi Q6 e-tron Performance zet de Tesla eigenlijk in z'n onderbroek, zonder twijfel ook op vlak van afwerking en comfort. Met de gigantische kanttekening dat de Q6 e-tron in de basis al 30% duurder is dan die Tesla, voor opties. Wat we wel merken is dat deze knaap met de vier ringen een interessant alternatief is voor wie de Mercedes EQE SUV qua prijs een maat te hoog gegrepen vindt. En dat hij de BMW iX3 plots een stuk minder interessant maakt.

Kom je er trouwens nog niet uit? Dan kan je hieronder door onze EV-gids bladeren om meer dan 100 (!) alternatieven te zien voor deze Audi Q6 e-tron!

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws