Nieuwe Aston Martin Vantage verliest V12, wordt toch “snelste ooit”

Aston Martin Vantage teaser 2024

Aston Martin onthult straks een nieuwe Vantage en als je vindt dat er voor die naam een ‘V12’-prefix hoort te staan, ben je eraan voor de moeite. De nieuwkomer houdt het namelijk bij een V8, net als de nieuwe DB12… Maar niet getreurd: in een eerste teaser verklapt het merk dat dit toch de snelste Vantage ooit wordt.

Bij Aston Martin nemen ze afscheid van de V12-motor, één model per keer. Zo moet de nieuwe DB12 het — ondanks wat zijn naam doet vermoeden — in al zijn vormen met een V8 stellen en kregen zowel de DBS Superleggera als de Vantage al een speciale editie om de twaalfcilinder uit te zwaaien. In dat laatste geval haalde die nog één keer de ‘V12 Vantage’-naam vanonder het stof met 700 pk aan vermogen en een 0-naar-100-sprint van 3,5 seconden. Aan het nieuwe model dus om dat te verbeteren, maar dan met vier cilinders minder.

Helemaal (ver-)nieuw(-d)

Aston Martin heeft namelijk een eerste teaser van de aankomende Vantage de wereld in gestuurd, en daar staat een opmerkelijk citaat bij. Zo beloven de Britten dat het nieuwe model “het snelste en spannendste exemplaar van de befaamde Vantage-naam” wordt, waarmee ze doen uitschijnen dat hij ondanks zijn kleinere V8-motor toch sneller zal zijn dan de V12 Vantage van voorheen. Dat kunstje deed de nieuwe DB12 hem al voor, want diens 4.0-liter biturbo-V8 van Mercedes-AMG schopt het tot 680 pk terwijl de 5.2-liter V12 van de DB11 hoogstens 639 pk haalde. Voor de Vantage ligt de lat echter iets hoger aangezien het laatste exemplaar met twaalfcilinder 700 pk produceerde, al kan de nieuwkomer natuurlijk ook extra snelheid halen uit bijvoorbeeld gewichtsbesparingen.

Aston Martin V12 Vantage 2023

De vraag blijft alleen hoeveel van zo’n gewichtsbesparingen of structurele aanpassingen Aston Martin zal kunnen uitvoeren op de nieuwe Vantage. De kans zit er namelijk dik in dat die, net als de DB12, niet veel meer wordt dan een grondig gefacelifte versie van zijn voorganger. Ook de eerste teaserfoto die het merk vrijgeeft lijkt dat te bevestigen want hoewel het luchtroostertje dat we daarop zien een iets andere vorm heeft, lijkt de lijn die doorloopt op het portier wel identiek aan die van de huidige Vantage. Hetzelfde geldt voor het stukje zijskirt dat we onderaan zien overlopen in de breed uitgeklopte wielkast. We leren er alles over op 12 februari, want dan wordt de (ver-)nieuw(-d-)e Vantage onthuld.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

acce 2024

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités