Dit setje winterwielen van Hyundai en Kia maakt sneeuwkettingen overbodig

Hyundai Shape Memory Alloy sneeuwketting 2023

We kennen het gevoel: je bent net een paar uur onderweg op wintervakantie en dan valt je in dat je de sneeuwkettingen vergeten bent. Ben je dan helemaal gedoemd tot een weekje wielspinnen over dichtgesneeuwde Alpenpassen? Niet als het van Hyundai en Kia afhangt.

In autoland zijn er vandaag heel wat zaken vanzelfsprekend die dat een paar decennia of jaren geleden niet waren. Zo was een radio ooit een luxe, een airbag optioneel en cruisecontrol een systeem dat je moeder niet durfde te gebruiken want wat was het toch eng als die auto plots vanzelf reed… Wat zou dan het volgende zijn waar we ons in de toekomst geen zorgen meer over moeten maken? Wel, misschien is dat de sneeuwketting.

Vanzelfsprekend of vergezocht?

Hyundai en Kia hebben namelijk hun nieuwste innovatie in de wereld van de winterwielen voorgesteld onder de noemer — hap even naar adem — ‘Shape Memory Alloy Integrated Snow Chain Technology’. Trek je die naam even in stukjes, dan leer je dat het gaat om een band-velgcombinatie waarin een sneeuwketting geïntegreerd zit. Die bestaat uit zes metalen beugels uit een specifieke legering die, aldus de ontwikkelaars, hun oorspronkelijke vorm als het ware onthouden. Zo zitten ze gewoonlijk dieper in het wiel dan het oppervlak van de band maar met een druk op de knop gaat er een elektrische impuls naar de beugels die ze boller naar buiten doet staan, om zo de taak van sneeuwkettingen over te nemen. Beter dan dit krijgen wij het ook niet op papier, maar gelukkig heeft Hyundai de werking verduidelijk in onderstaande video.

Klinkt dit je allemaal wat vergezocht, dan ben je niet alleen. Hyundai en Kia beloven echter dat ze concrete plannen hebben met hun uitvinding. Zo hebben ze al patenten aangevraagd in thuisland Zuid-Korea en in de VS, want ooit moeten deze gekke wielen echt onder hun auto’s gaan passen. Wanneer dat ongeveer zou gebeuren, geven ze nog niet mee.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

acce 2024

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités