BMW XM crasht keihard tijdens recordpoging [VIDEO]

BMW XM crash Pikes Peak 2023

De BMW XM is een bloedsnelle SUV, maar hoe snel precies? Om dat uit te zoeken trokken de Duitsers naar de befaamde Pikes Peak-heuvelklim om er een gooi te doen naar de recordtijd voor SUV’s… Maar die gooi eindigde tegen een boom, over de kop en in de berm — in die volgorde.

Er was een tijd waarin recordtijden iets voor supercars waren, maar het is 2023. En in 2023 wil iedereen een SUV, ook zij die graag wat sneller willen gaan. Zo vind je inmiddels een heel gamma aan hoogpotige krachtpatsers terug, en de hoogpotige krachtpatser die het snelste de Pikes Peak-heuvelklim op zijn naam wist te zetten is de Lamborghini Urus Performante met een tijd van 10 minuten 32 seconden. Daar wilde BMW dus iets aan gaan doen… Met de nadruk op “wilde”.

Wordt vervolgd…

De Beiers trokken namelijk met hun BMW XM naar Pikes Peak om er het record van de Lamborghini te gaan afpakken. Dat deden ze voor de gelegenheid met de ‘Label Red’, de sportieve topversie die 748 pk haalt uit de combinatie van een 4.4-liter biturbo-V8 en een elektromotor — want plug-inhybride. Dat is dus flink wat vermogen om door de 156 bochten van de heuvelklim te sluizen, en in één van die bochten liep het mis. De testpiloot van dienst, Matt Mullins, raakte namelijk van de baan af waarna de 2,7 ton zware XM een boom velde, overkop ging en vervolgens terug op zijn wielen eindigde in de berm.

BMW is zo vriendelijk geweest om de spectaculaire beelden zelf te delen in een reeks op YouTube die de recordpoging volgt. Daar zie je de crash vanaf minuut 18:45 en maak je geen zorgen: gevoelige zielen kunnen ook gewoon kijken. Er werden namelijk geen testpiloten gekwetst tijdens het maken van deze film, want iets later zie je Mullins gewoon ongedeerd met zijn geliefden knuffelen. De video sluit vervolgens af met “wordt vervolgd”, dus reken er maar op dat BMW deze beelden toont om wat spanning op te bouwen in aanloop naar de échte recordbrekende rit… Al zal dat dan wel met een ander exemplaar van de XM moeten zijn.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

acce 2024

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités