Nieuwe Skoda Superb komt eraan: dit weten we al

Skoda Superb teaser 2023

Over slechts een paar dagen is het zover: dan onthult Skoda zijn nagelnieuwe Superb. De verwachtingen zijn zoals altijd hooggespannen voor dat model maar dat dankt de Skoda niet alleen aan zijn ambitieuze naam. Zo verklapten de Tsjechen ook al flink wat smakelijke weetjes over de nieuwe Superb.

Als er één ding is dat ze bij Skoda graag doen, dan is het blijkbaar plagen. Zo kunnen we alle teasers die we bijvoorbeeld te zien kregen over de nieuwe Superb waarschijnlijk al niet meer op één hand tellen, laat staan dat we hun inhoud over de maanden heen weten te onthouden hebben. Bij wijze van geheugensteuntje zetten we alle info dus nog eens op een rij: dit weten we al over de aankomende Skoda Superb.

Als break én berline

Het is al lang geen geheim meer dat de Skoda Superb zijn basis telkens deelt met de Volkswagen Passat van dezelfde generatie, maar deze keer krijgt de Tsjech iets dat de Duitser niet heeft. Zo is de nieuwe Passat uitsluitend verkrijgbaar als break terwijl je de Superb nog steeds als vijfdeurs berline — of liftback, om precies te zijn — zal kunnen krijgen. Skoda is trouwens zo vriendelijk geweest om van beide modellen al wat schetsen vrij te geven, kwestie van ook op vlak van design te weten wat te verwachten.

Skoda Superb teaser 2023

Groter en ruimer

Ongeacht of je de Superb als break of als berline zal kiezen; allebei groeien ze weer een beetje. De liftback is straks bijvoorbeeld dik 4 centimeter langer dan zijn voorganger, goed voor een totaalplaatje van 4,91 meter. Dat verschil zal je dus ook binnenin moeten voelen, waar de berline 645 liter kofferruimte zal bieden — 20 liter meer dan voorheen. De break doet het natuurlijk nog wat beter want daar mag je rekenen op wel 690 liter achterin, wat een mooie 30 liter meer is dan wat je in de uitgaande Superb Combi mag verwachten. Je kleinere spullen raak je dan weer moeiteloos kwijt in het opbergvak in de middenconsole, waar Skoda meer plek creëerde door het automaatpookje te verplaatsen naar de stuurkolom.

Meer draaiknoppen, graag!

Die extra ruimte is trouwens niet het enige dat de cabine van de nieuwe Superb handiger zal maken. Zo wordt het gebruiksgemak ook geoptimaliseerd en nee, dat doet Skoda niét door middel van meer aanraakgevoeligheid. In de plaats daarvan monteren ze drie ‘Smart Dials’ die afhankelijk van de actieve functies alles van je klimaatregeling en je zetelverwarming tot het audiovolume en zelfs de rijmodi kunnen bedienen. Daarnaast blijft het merk natuurlijk naarstig snufjes ontwikkelen waardoor je in de nieuwe Superb niet enkel de typische paraplu in de deur of de ijskrabber achter de tankklep mag verwachten, maar ook bijvoorbeeld een tablethouder in de armsteun van de achterbank en een elektrisch bediende hoedenplank. Zo komt de ‘simply clever’-teller tegenwoordig op 28 snufjes te staan.

Skoda Superb teaser 2023

Tot 100 elektrische kilometers

Onder de kap blijft alles dan weer herkenbaar, of toch zolang je het bij de traditionele verbrandingsmotoren houdt. Zo wordt de Superb nog steeds verkrijgbaar met keuze uit een set 2.0-liter TDI-dieselmotoren: eentje van 150 pk sterk met voorwielaandrijving en eentje die 193 pk naar de vier wielen stuurt. Op benzinevlak is er eveneens een 2.0-litermotor die 204 pk naar de vooras of 265 pk naar beide assen stuurt, maar krijgt de Superb voor het eerst ook de 1.5-liter TSI-mildhybride met 150 pk. Nog meer elektrificatie komt in de vorm van de iV-plug-inhybride, die tegenwoordig diezelfde 1.5-litermotor combineert met een elektromotor en een accu van maar liefst 25,7 kWh. Het resultaat: een vermogen van 204 pk en een elektrisch rijbereik van “tot 100 kilometer”.

Skoda was trouwens zo vriendelijk om al zijn teasers nog even in een kort filmpje te monteren, waar je een aantal details zoals de verlichting al van naderbij in beeld krijgt. Smaakt dat naar meer? Dan hoef je niet lang meer op je honger te zitten: in de avond van 2 november wordt de nieuwe Skoda Superb in vol ornaat onthuld.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

acce 2024

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités