Dit is de Volkswagen van de toekomst: geen stuur, wel vleugeldeuren

Volkswagen Gen.Travel 2022

Bij Volkswagen houden ze zich niet alleen bezig met wagens voor het volk van vandaag, maar ook met wagens voor het volk van de toekomst. Daarom hebben de ingenieurs deze Gen.Travel bedacht, een elektrische auto met vleugeldeuren, maar geen stuur. En dan bedoelen we ook écht geen stuur.

Autofan of niet, je kan er niet om heen dat de toekomst van de auto zoals we die vandaag kennen onzeker is. Ergens houdt het maar steek dat we niet allemaal met draaiende benzine- of dieselmotoren in de file kunnen blijven staan, maar sommige interpretaties zien het nog extremer. Binnen dat denkbeeld moet je deze Volkswagen Gen.Travel dan ook zien.

Mobility-as-a-Service

Dat is de reden waarom de conceptcar geen stuur heeft — ook niet eentje van de uitklapbare soort zoals er bijvoorbeeld nog op de Audi UrbanSphere Concept zat. De auto rijdt dus altijd volledig autonoom, en heeft zelfs zo’n eigen willetje dat hij niet braaf op je oprit blijft staan na de rit. In de plaats daarvan ziet Volkswagen deze auto als deel van een Mobility-as-a-Service-verhaal, waarbij je een auto niet bezit maar maar gewoon naar wens oproept. Dan brengt de Gen.Travel je volledig elektrisch en in alle comfort naar je bestemming, en nadien rijdt hij door naar de volgende reiziger.

Volkswagen Gen.Travel 2022

Volkswagen heeft er dan ook alles aan gedaan om het binnenin het ding aangenaam vertoeven te maken. Zo vouwen de stoelen automatisch tot twee bedden, is er augmented reality om de kinderen bezig te houden, houdt de dynamische verlichting je brein voor de gek om reisziekte tegen te gaan en beschikt het interieur over een tafel in de business-configuratie. Het spreekt natuurlijk voor zich dat zowat het complete interieur trouwens vervaardigd is uit gerecycleerde materialen.

Vleugeldeuren op je Polo?

Ook de techniek is gericht op comfort, want Volkswagen spreekt van een ‘electric active body control’-ophanging. Die zou op voorhand bewegingen door bochten en hobbels maar ook door het remmen en versnellen berekenen, en ze dan ook bliksemsnel tegengaan. Over de aandrijflijn rept Volkswagen verder met geen woord, behalve dat de Gen.Travel zuiver elektrisch is. We weten ook dat alle exemplaren in een ideale toekomst aan platooning doen, waarbij ze in colonne gaan rijden om zo de luchtweerstand en dus de verbruikte stroom tot een minimum te beperken.

Volkswagen Gen.Travel 2022

Over de looks hebben we het dan nog niet gehad, al kunnen we redelijk kort zijn. Vorm volgt hier namelijk functie, met heel wat glas om het binnenin aangenaam te houden en gewoon een kort neusje waar de techniek in verborgen zit. Eén element is wel het vermelden waard — of misschien toch twee elementen, want we hebben het over die gekke vleugeldeuren. Het spreekt dan ook voor zich dat het hier om een studiemodel in de extreemste zin van het woord gaat, al sluit Volkswagen niet uit dat het bepaalde functies in toekomstige modellen verwerkt… Dus wat denk je: vleugeldeuren op je volgende Polo?

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités