NSU EP4 is elektrisch eerbetoon aan Audi’s vergeten verleden

NSU EP4 2023

Anno 2023 is Audi op zijn zachtst gezegd een vaste waarde, maar dat was niet altijd zo. In vergelijking met concurrenten BMW en vooral Mercedes is het merk zelfs best jong, of toch in zijn huidige vorm… Want Audi heeft stiekem roots die wel 150 jaar terug in de tijd gaan, en daar wil deze restomod ons aan herinneren.

In 1969 bracht Volkswagen de Audi-naam terug, maar eigenlijk kende het merk toen al een lange geschiedenis. Zo kwam Audi in de eerste plaats voort uit Volkswagens overname van Auto Union, dat op zijn beurt een samenraapsel van verschillende Duitse automerken sinds de jaren ’30 was. Eén van die automerken heette toen al Audi en bestond sinds 1909, maar zelfs dat is nog niet het oudste spoor van het premiummerk dat we vandaag kennen. Het 'nieuwe' Audi kwam namelijk pas echt tot stand wanneer de Volkswagen-groep Auto Union fuseerde met NSU, en over die laatste constructeur willen we het vandaag hebben.

Meer Audi- dan NSU-delen

Dit jaar is het namelijk 150 jaar geleden dat NSU werd opgericht, en dat viert Audi met een wel heel bijzondere restomod. Deze NSU EP4 pakt zelfs nergens uit met de Audi-naam, maar is losjes gebaseerd op een originele NSU Prinz 4 uit 1970. We zeggen dan wel bewust “losjes” omdat er eigenlijk maar weinig NSU-onderdelen meer over lijken te blijven. Zo werd het koetswerk flink verbreed om op een nieuwe bodemplaat te passen, want die is afkomstig van een Audi A1. Ook de rest van de techniek is meer Audi dan NSU, getuige de 240 pk sterke elektromotor uit een afgedankte E-Tron en een accupakket van 17,3 kWh uit een Q7 plug-inhybride. De ‘Electric Prinz 4’-naam duidt dus op zijn zuiver elektrische aandrijflijn, en de hele ombouw gebeurde door Audi’s stagiaires.

NSU EP4 2023

Samen met NSU viert ook Audi’s fabriek in Neckarsulm zijn 150ste verjaardag, want dat was de oorspronkelijke productiesite van het inmiddels vergane merk. Daar zag de Prinz 4-donor dus ooit het levenslicht nadat NSU er voorheen motorfietsen, fietsen en aanvankelijk zelfs naaimachines bouwde. Vandaag rollen de A4, A5 Cabriolet, A6, A7, A8 en E-Tron GT er dan weer van de band, dus dat noemen ze nog eens ‘Vorsprung durch Technik’. En raad trouwens eens waar die leuze oorspronkelijk bedacht werd… Inderdaad: bij NSU.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités