Officieel: Volkswagen Golf R 333 doet het met — inderdaad — 333 pk (2023)

Volkswagen Golf R 333 2023

Volkswagen heeft de overtreffende trap van zijn Golf R voorgesteld, maar dat doet het maar voor even. Dit is namelijk de Golf R 333, en zijn naam geeft meteen weg hoeveel pk’s die krijgt en hoeveel stuks ervan komen. Wat de naam echter niet verklapt, is hoeveel je ervoor moet over hebben.

Vorig jaar vierde de Volkswagen Golf R zijn 20ste verjaardag, en dat deed de hothatch met meer kracht. Zo beloofde Volkswagen van midden 2022 tot midden 2023 een speciale ’20 Years’-editie aan te bieden, die het vermogen opkrikte tot 333 pk. Die versie is nu echter uit productie, maar Volkswagen is blijkbaar nog niet klaar om afscheid te nemen van zijn opgevoerde motorblok. Daarom lepelen ze dat nu nog een laatste 333 keer in de Golf R.

Ook voor België?

Maak dus kennis met de Volkswagen Golf R 333, waarbij de naam niet alleen verwijst naar de oplage maar ook naar het vermogen. Die 333 paarden haalt de speciale editie uit de gekende 2.0-liter TSI-benzinemotor, al werd de turbo enigszins anders gekalibreerd. Het koppel van 420 Nm blijft wel identiek aan dat van de reguliere Golf R. De R 333 snelt ermee naar de 100 km/u in 4,6 seconden, terwijl het R Performance-pakket de snelheidsbegrenzer wat losser afstelt om een top van 270 km/u mogelijk te maken. Daarnaast voegt dat pakketje ook de Drift-modus toe, en heeft de R 333 zijn grotere spoiler er eveneens aan te danken.

Volkswagen Golf R 333 2023

Nog extraatjes? Die zijn er in de vorm van een titanium Akrapovic-uitlaat en 19-inch Estoril-velgen met semislick-banden, maar tot hiertoe had je evengoed een beschrijving van de uitgaande ’20 Years Edition’ kunnen lezen. Deze R 333 onderscheidt zich echter met zijn limoengele lakkleur, die bij wijze van contrast een zwarte streep boven de zijskirts krijgt met daarop — je raadt het al — ‘333’. Binnenin vind je dan weer een plaatje op het dashboard dat verklapt welk van de 333 stuks je in handen kunnen krijgen hebt, en je moet trouwens flink in de buidel tasten om één van de gelukkigen te mogen zijn. Volkswagen vraagt in Duitsland namelijk 76.410 euro voor deze speciale editie — bijna 20.000 euro meer dan de standaard Golf R. Een Belgische prijs is er overigens nog niet, en Volkswagen heeft ook nog niet bevestigd hoeveel stuks er onze richting uit zouden komen.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités