Mercedes crasht twee EV’s frontaal en het resultaat is… niks speciaals [VIDEO]

Mercedes EQA EQS SUV Crash Test 2023

Vraag jij je ook wel eens af wat er zou gebeuren indien twee elektrische auto’s frontaal op elkaar in zouden rijden? Dan ben je blijkbaar niet alleen, want Mercedes had zelfs een EQA en een EQS SUV over voor een antwoordje. Hier zie je hoe ze aan hun einde kwamen… En nee, dat deden ze niét in een gigantisch inferno.

Bij Mercedes-Benz botsen ze auto’s alsof ze voor zichzelf zouden zijn. Nee echt, de Duitsers voeren al ruim 60 jaar hun eigen crashtests uit en beschikken inmiddels over drie botsstroken om allerhande proeven uit te voeren. In al die jaren was er echter één soort crashtest waar ze zich in Stuttgart nog niet aan gewaagd hadden: die van twee elektrische auto’s tegen elkaar. Hoog tijd dus om daar verandering in te brengen, en dat doet het merk met alles samen ruim 5 ton aan staal, aluminium en — niet onbelangrijk — batterijen.

Accu koppelt vanzelf los

Mercedes heeft namelijk een frontale crashtest op tape vastgelegd tussen een EQS SUV — zijn grootste EV — en een EQA — inderdaad: zijn kleinste EV. Desondanks is die laatste nog steeds goed voor pakweg 2,2 ton terwijl de grotere van de twee volgens de Duitsers zelfs drie ton op de weegschaal zet in botsklare toestand. Daarmee overtreft Mercedes trouwens de vereisten die de Euro NCAP voor dergelijke frontale aanrijdingen met gedeeltelijke overlap oplegt, want daar gebeuren die met een trolley van 1,4 ton. Bovendien hanteert de Euro NCAP een snelheid van 50 km/u terwijl beide subjecten in dit geval in elkaars richting denderden aan 56 km/u.

Het ziet er dan ook best pijnlijk uit wanneer ze uiteindelijk raken, maar al bij al valt de schade nog best mee. Zo deden de voorste kreukelzones in beide gevallen mooi hun werk en bleef de passagierscel daardoor zelfs bij de kleinere EV van de twee intact. Dat is trouwens niet het enige dat intact blijft, want op de beelden valt op dat we géén vonken, bliksemschichten of hellevuur in het rond zien knetteren. Kwatongen beweren namelijk wel eens dat EV's snel vuur vatten, maar Mercedes legt uit dat de accu van zo’n auto’s in een stevige behuizing zit en het stroomsysteem zich automatisch van het batterijpakket loskoppelt in het geval van een aanrijding. Daardoor zijn hun EV’s net zo veilig als hun modellen met verbrandingsmotoren, aldus Mercedes…

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

acce 2024

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités