Nog nooit zo weinig verkeersdoden als in 2016

Verkeersdoden-Belgie-2016

Nog nooit waren er minder letselongevallen en verkeersdoden op onze Belgische wegen als in 2016. Dat blijkt uit cijfers van het BIVV. Toch gaat het nog steeds over zo'n 640 doden op jaarbasis, waardoor er nog gigantisch veel plaats is voor verbetering.

Volgens de nieuwe verkeersveiligheidsbarometer van het Belgisch Instituut Voor Verkeersveiligheid (BIVV) is het aantal 'doden ter plaats' bij een verkeersongeval gedaald met 13 procent in 2016 ten opzichte van het jaar voordien. Daarnaast daalden ook de letselongevallen met 0.5 procent, waardoor 2016 het jaar was waarbij er nog nooit zo weinig doden vielen ter plaatse op onze wegen. Toch is er nog werk voor de boeg. Zo is er de doelstelling om tegen 2020 het aantal doden op onze wegen terug te dringen tot 420, in 2016 waren er naar schatting 640 overlijdens door een verkeersongeluk.

De tendensen

Opmerkelijk is de stijging van het aantal fietsongevallen ten opzichte van 2015. In Brussel gaat het over een stijging van maar liefst 19,2 procent letselongevallen. Dit terwijl er bij alle andere weggebruikers een daling viel te noteren. Vooral ongevallen met bromfietsen daalden stevig (-5%), net zoals er een daling was bij ongevallen met een vrachtwagen (-4%). Daartegenover staat wel dat het aantal verkeersdoden staag bij vrachtwagens (+8 doden). Ook straf; slechts 1 auto-inzettende kwam vorig jaar in Brussel om het leven.

Ook goed nieuws is het absolute laagterecord van dodelijke ongevallen tijdens week- en weekendnachten. Vooral bij jonge bestuurders valt er een constante daling op te merken sinds 2012. Senioren op de fiets zijn dan weer vaker betrokken bij ongevallen.

Conclusie

De cijfers van het BIVV tonen een positieve evolutie van de veiligheid op onze wegen in 2016. Vooral de stevige daling in verkeersdoden (-13 procent) valt op. Waardoor kan besloten worden dat voor veel types weggebruikers België veiliger dan ooit is. Zeker in vergelijking met Frankrijk, Duitsland en Nederland valt er een gunstige evolutie te noteren. Al is er nog werk aan de winkel om de 640 overlijdens in 2016 tegen 2020 terug te dringen tot maximaal 420 doden in het verkeer.

Zet de trend zich verder, dan is het evenwel een haalbare kaart, want ten opzichte van 2015 gaat het over zo'n 80 minder doden in het verkeer. Voor Minister van Mobiliteit François Bellot is het daarom belangrijk om werk te blijven maken van maatregelen tegen veel-overtreders en alcohol achter het stuur.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws