LEZ: Alle info over Antwerpen, Gent, Brussel en Wallonië (2023)

Lez info antwerpen Gent Brussel wallonie euronorm

Ben je nog welkom met je auto in de lage-emissiezones (LEZ) van Antwerpen, Gent, Brussel of Wallonië? Je komt het hier te weten!

Momenteel (2023) zijn er drie lage-emissiezones (LEZ) in België. Het gaat dan over Antwerpen, Gent en Brussel. Per 2025 wordt ook Wallonië (het volledig Waals gewest) een lage-emissiezone. Dat heeft natuurlijk implicaties voor oudere benzine- en dieselwagens. Wat zijn de regels nu? En wat worden de regels in de toekomst, per regio? Kijk snel hieronder!

Antwerpen

De stad Antwerpen was één van de eerste regio's waar de lage-emissiezone werd opgericht. Zoals je op de afbeelding hieronder kan zien bevindt de LEZ zich binnen de ring van Antwerpen. De hele Antwerpse binnenstad en Linkeroever zijn een lage-emissiezone. Bekijk HIER in detail de lage-emissiezone van Antwerpen op een interactieve kaart.

Lez info antwerpen Gent Brussel wallonie euronorm

Tot 31/12/2025 moet je dieselauto ten minste de EURO 5-norm hebben om de LEZ binnen te mogen. Voor benzinewagens (alsook voertuigen op CNG en LPG) volstaat de EURO 2-norm. Vanaf 01/01/2026 worden enkel diesels met een EURO 6-norm en benzinewagens (+CNG en LPG) met een EURO 3-norm toegelaten.

Gent

Ook de Stad Gent kent een lage-emissiezone, die ontfermd zich over de binnenstad. Iets specifieker gaat het over de gehele zone binnen de stadsring (R40). Bekijk HIER in detail de lage-emissiezone van Gent op een interactieve kaart.

Lez info antwerpen Gent Brussel wallonie euronorm

Tot 31/12/2025 moet je dieselauto ten minste de EURO 5-norm hebben om de LEZ binnen te mogen. Voor benzinewagens (alsook voertuigen op CNG en LPG) volstaat de EURO 2-norm. Vanaf 01/01/2026 worden enkel diesels met een EURO 6-norm en benzinewagens (+CNG en LPG) met een EURO 3-norm toegelaten.

Brussel

Ook onze hoofdstad heeft haar mobiliteitsbeleid serieus gewijzigd. Zo heeft de ring rond Brussel tegenwoordig een snelheidslimiet van 100 km/u en is de snelheid in de binnenstad verlaagd naar 30 km/u. Daarnaast is ook zowat het gehele gebied binnen de ring een lage-emissiezone. Bekijk HIER in detail de lage-emissiezone van Brussel op een interactieve kaart.

Lez info antwerpen Gent Brussel wallonie euronorm

Tot 31/12/2024 moet je dieselauto ten minste de EURO 5-norm hebben om de LEZ binnen te mogen. Voor benzinewagens (alsook voertuigen op CNG en LPG) volstaat de EURO 2-norm. Vanaf 01/01/2025, één jaar eerder dan in Antwerpen en Gent, worden enkel diesels met een EURO 6-norm en benzinewagens (+CNG en LPG) met een EURO 3-norm toegelaten.

Wallonië

Hoewel er geen Waalse steden zijn met een lage-emissiezone, komt daar per 2025 verandering. Want dan wordt heel het Waals Gewest een lage-emissiezone! Uitzonderingen zijn er natuurlijk voor de snelwegen die door Wallonië lopen. Een detailkaart van de Waalse lage-emissiezone is er op dit moment nog niet.

Lez info antwerpen Gent Brussel wallonie euronorm

Tot 31/12/2024 is er geen lage-emissiezone in Wallonië. Vanaf 01/01/2025 worden enkel diesel- en benzinewagens (+CNG en LPG) met een EURO 4-norm toegelaten. In 2026 wordt die regel aangescherpt tot EURO 5 en in 2028 zelfs EURO 6!

Wat als ik toch in een lage-emissiezone ben gereden?

Ben je in een LEZ gereden en voldoet je auto niet aan bovenstaande voorwaarden? Dan is de kans meer dan reëel dat je binnen afzienbare tijd een boete in de bus zal krijgen (de LEZ wordt namelijk via camera's met nummerplaatherkenning gecontroleerd). Die boete varieert per locatie. In Vlaanderen bedraagt die 150 euro per inbreuk, in Brussel kost een inbreuk meteen 350 euro's. De boete voor het betreden van de Waalse LEZ met een voertuig dat niet voldoet is nog niet geweten.

Wil je toch per se een LEZ binnen met een voertuig dat niet aan de voorwaarden voldoet? Dan kan je voor de LEZ van Gent, Antwerpen en Brussel een dagpas kopen. Die kost je 35 euro en kan tot 8 keer per jaar worden aangevraagd voor Gent en Antwerpen en tot 24 keer voor Brussel. Tenslotte; sommige voertuigen hoeven niet te voldoen aan de normen om toch toegang te krijgen. Denk dan aan kermiswagens, prioritaire voertuigen en aangepaste voertuigen voor mensen met een fysieke beperking. Hieronder vind je een lijst met alle uitzonderingen per regio:

Antwerpen
Gent
Brussel

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Edison 22:45
afbeelding van Edison

En is in Gent en Antwerpen nu ook de luchtkwaliteit effectief verbeterd??

JP 19:13
afbeelding van JP

Hoe zit het hele LEZ gebeuren in combinatie met oldtimers?

David 09:23
afbeelding van David

Dat vind je hier: https://www.behva.be/low-emission-zone/?lang=nl

Verder is de info uit dit artikel alweer outdated: https://www.egear.be/lage-emissiezones-2025/
In Wallonië zijn de maatregelen uitgesteld, maar nog steeds onrealistisch gezien er vanaf 2030 zelfs geen euro6 diesel én benzineauto's meer mogen rijden. Gelukkig loopt de implementatie van deze regels in Wallonië helemaal in het honderd.

dvg 09:54
afbeelding van dvg

welkom?
zou de vraag niet moeten zijn,
"wie rijd er nog uit eigen beweging en vrije wil naar antwerpen brussel of gent?

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws