Wordt heel Wallonië dan toch geen lage emissiezone vanaf 2025?

LEZ Wallonië 2024

Mag je Wallonië vanaf volgend jaar nu wel of niet binnen met je Euro 4-auto? Dat blijft de vraag want hoewel oorspronkelijk het hele gewest een lage emissiezone zou worden, lijkt de Waalse regering daar nu op terug te komen. Het idee is vanuit ecologisch standpunt niet te verantwoorden, aldus de bevoegde minister.

Je moet het maar meemaken: woon je ergens in het midden van nergens, en dan neemt de regering plots de beslissing dat je met je iets oudere auto niet meer de deur uit mag. Toch is dat de boodschap die alle Walen in 2020 kregen, want niet alleen de steden maar ronduit het complete gewest zou één grote lage emissiezone worden. Die LEZ moest oorspronkelijk in 2023 al van kracht worden maar werd uitgesteld naar 2025 wegens een gebrek aan eenheid in de beslissingen… En die eenheid lijkt er nu, minder dan een jaar voor de start van de maatregel, nog steeds niet te zijn.

Toch enkel voor de steden?

Tijdens de milieucommissie van het Waals parlement heeft de minister van Leefmilieu, Céline Tellier, zich namelijk uitgesproken tegen het invoeren van een lage emissiezone voor het hele gewest. Volgens de minister is de maatregel vanuit ecologisch standpunt niet te verantwoorden en daarvoor baseert ze zich op onderzoek van het Institut Scientifique de Service Public. Die instelling concludeerde namelijk dat de Europese grenswaarden voor uitstoot slechts zeer lokaal overschreden worden, doorgaans zelfs maar in enkele straten in drukke steden. Daarom houdt het, aldus Tellier, geen steek dat het huidige voorstel geen onderscheid maakt in de beperkingen die gelden in verstedelijkte en in landelijke gebieden.

LEZ Wallonië 2024

De minister belooft daarom binnenkort een nieuw voorstel op tafel te leggen bij de Waalse regering en naar alle waarschijnlijkheid wordt dat er eentje die de impact van lage emissiezones beperkt tot enkel de steden — zoals dat bijvoorbeeld ook in Vlaanderen en in onze buurlanden het geval is. Wat de regels van die nieuwe lage emissiezones dan zullen zijn, is nog niet bekend. Het huidige voorstel, dat dus heel het Waalse gewest vanaf volgend jaar wilde omvormen tot één grote LEZ, legde ter herinnering een verbod op voor alle auto’s met euronorm 4 of lager, ongeacht de brandstof.

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
suskewiet 19:33
afbeelding van suskewiet

worddt hoog tijd dat die groene khmer gestopt wordt

this 09:14
afbeelding van this

Toch een raar volk die Walen. Hoe je zelfs maar kunt denken dat zoiets uitgevoerd kan worden op zo'n korte termijn.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws