Officieel: Skoda Octavia facelift pronkt met nieuwe snuit en frisse technologie (2024)

Skoda Octavia facelift 2024

Skoda's meest iconische model gaat onder het mes. De Octavia pakt uit met nieuwe bumpers en lichtblokken in het front, maar zo ver als de facelift van de vorige generatie gaan die niet. De belangrijkste wijzigingen vind je dan ook binnenin, want er is nieuw infotainment en zowaar AI-integratie.

Wanneer Skoda liet weten dat het zijn Octavia ging opfrissen, hielden we enigszins ons hart vast. Bij de facelift van de vorige generatie ging namelijk de complete neus op de schop waarbij de koplampen op ietwat smaakgevoelige wijze in twee geknipt werden. Ook deze keer verklapten de Tsjechen al vanaf de eerste teasers dat de Octavia zou getrakteerd worden op nieuwe verlichting, maar deze keer zijn de wijzigingen van een bescheidener aard.

Met AI en gerecycleerde materialen

Dit is namelijk de vernieuwde Skoda Octavia en hoewel de aanpassingen dus best subtiel zijn, kan je hem toch makkelijk onderscheiden van het pre-faceliftmodel. Zo wordt het lichtsignatuur van de koplampen als het ware omgedraaid waarbij de beentjes van de eerste ‘L’ telkens lijken door te lopen in de grille. Die grille behoudt zijn inmiddels herkenbare trapeziumvorm maar zit wel in een iets ruimere, zwarte omlijsting. Verder steken de bumpers in het nieuw, niet alleen voor- maar ook achteraan. Die laatste pakt zowel voor de Liftback als voor de Combi uit met nieuwe plooitjes onderaan om de illusie van uitlaten te geven, en de sportieve RS-versie maakt daar natuurlijk échte uitlaten van.

Skoda Octavia facelift 2024

Tot hiertoe gaat het dus vooral om cosmetische veranderingen, maar het interieur gaat wat verder dan dat. Zo kan je ook de Octavia straks bestellen met het nieuwe 13 inch grote infotainmentscherm van de VW-groep, al is een touchscreen van 10 inch wel de standaard. Verder blijft het interieur herkenbaar en dat geldt ook voor de functionaliteit. Zo krijg je nog steeds tot 640 liter kofferruimte in de break en blijft de Octavia overladen van de ‘Simply Clever’-snufjes zoals een ijskrabber achter de tankklep en een paraplu in de deur. Die laatsten zijn nu wel gemaakt van gerecycleerde materialen en nu we het toch over zo’n hedendaagse verplichtingen hebben: net als in de vernieuwde Volkswagen Golf werkt de spraakassistent van de Octavia straks met artificiële intelligentie van ChatGPT.

Wel RS, geen PHEV?

Dat is trouwens niet het enige dat je kan herkennen als je de wijzigingen van de gefacelifte Golf vanbuiten geleerd hebt. Kijk maar eens naar de motoren, want daar moet ook de Skoda Octavia het voortaan doen zonder zijn 1.0-liter driecilinder. In de plaats daarvan wordt de basismotor meteen de 1.5 TSI op benzine, die ofwel 115 pk ofwel 150 pk naar de voorwielen stuurt langs een handgeschakelde zesversnellingsbak. Diezelfde motor kan je ook krijgen met mildhybridetechniek en een zeventraps DSG-automaat, en daarboven staat een 2.0 TSI met 204 pk en vierwielaandrijving. Dieselen kan ook, en wel met een 2.0-liter TDI die in handgeschakelde vorm 115 pk produceert en met automaat 150 pk.

Skoda Octavia facelift 2024

Is dat allemaal echter niet genoeg, dan kan je nog steeds kiezen voor de Octavia RS. Naast 15 millimeter lagere ophanging en een elektronisch sperdifferentieel voegt die ook wat extra vermogen toe. Zo schopt zijn 2.0-liter benzinemotor het voortaan tot 265 pk wat — net als de Volkswagen Golf GTI — alweer 20 pk’tjes meer zijn dan voorheen. Bij de Golf kregen ook de plug-inhybride versies wat meer kracht maar daarover blijft het bij Skoda voorlopig verdacht stil. Hetzelfde geldt voor de prijzen, dus later meer!

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités