Peugeot 208 ‘Rallye’ doet dromen van een hothatch-comeback (2023)

Er was een tijd waarin Peugeot zowaar meerdere hothatches in het aanbod had, maar die tijd is lang vervlogen. Zo staan er niet alleen geen GTi’s meer in de catalogus maar ook geen XS(i)’s, RC’s of Rallye’s. In dat laatste komt nu echter eindelijk verandering… Of toch een klein beetje.

Geloof het of niet, maar ooit was Peugeot één van de grootste namen in hothatchland. Met de 205 GTi hadden ze dan misschien niet de eerste snelle hatchback in handen, maar volgens velen wel de beste van zijn tijd. Die GTi was echter niet alleen, want daarnaast hadden de Fransen ook een iets minder potente versie in het gamma onder de noemer XS en een sportversie die zijn dynamiek vooral zocht in gewichtsbesparing: de Rallye… En die laatste krijgt nu een vervolg.

Zo simpel kan het zijn, Peugeot

Dit is namelijk de Peugeot 208 Rallye en geef het maar toe: hier wil je elke dag naast wakker worden. Zo grijpt de hatchback terug naar de 205 en 106 Rallye’s van de jaren 80 en 90 met zijn spierwitte lak en zijn even witte steelies. Daarboven ligt een heerlijke retro-striping in rood-paars-geel-blauw, terwijl op de C-stijl de vermelding ‘208 Rallye’ te lezen valt. Op motorisch vlak mag alles dan wel ongewijzigd blijven, maar met 100 pk uit een 1.2-liter benzineblokje komt dit autootje aardig in de buurt van het origineel… Dus enkel wat ballast lozen, en deze 208 Rallye mag naast zijn illustere voorgangers gaan staan in de Peugeot-showroom.

Peugeot 208 Rallye 2023

Er is echter een probleem: deze speciale 208 gaat slechts in één showroom staan. Dit is namelijk geen creatie van Peugeot, maar wel van een dealer in Zwitserland die de auto op deze manier gaat verkopen. Kijken we daarentegen naar het gamma van Peugeot zelf, dan valt er niet veel sportiefs meer te bespeuren. De Fransen hebben namelijk hun GTi-gamma geschrapt in functie van een geëlektrificeerd PSE-label en eerder kwam al aan het licht dat zelfs daarvan de toekomst nog onzeker is. Laat deze poepsimpele 208 Rallye dus een inspiratie zijn, Peugeot… Want anders gaan wij gewoon gezamenlijk naar Garages Hotz in Zwitserland met omgerekend 25.650 euro op zak, en voor dat geld kan er misschien nog wel een tripje naar de chiptuner van af.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités