Kwijl mee: Ferrari SP-8 Roadster is one-off met F40-velgen (2023)

Ferrari SP-8 Roadster 2023

Ferrari’s ‘Special Projects’-afdeling heeft alweer een nieuwe one-off klaar, en die blinkt deze keer uit in zijn eenvoud. Deze SP-8 Roadster is namelijk onderhuids een F8, maar dan minimalistischer. Reken bijvoorbeeld niet op een dak, al krijg je er wel een heerlijke set op de F40 geïnspireerde velgen voor in ruil.

Vind je een gewone Ferrari maar wat ‘meh’, dan kan je altijd gaan aankloppen bij de ‘Special Projects’-afdeling van het merk. Zij bieden namelijk flink gelimiteerde modelletjes aan die zich onderhuids dan wel baseren op bestaande Ferrare, maar bovenhuids grondig verschillen. Vraag je het heel vriendelijk, dan kunnen ze zelfs een auto voor jou bouwen die letterlijk niemand anders ter wereld heeft — beter bekend als een one-off… En dat is precies wat ze voor een gefortuneerde, Taiwanese klant gedaan hebben.

Functioneel minimalisme

Geef je ogen dus de kost met deze Ferrari SP-8 Roadster, de recentste toevoeging aan Ferrari’s SP-portfolio. Zo vertrokken de Italianen van de basis van F8 Spider, maar gooiden ze wel de compete dakmechaniek overboord zodat je nu zelfs bij regenweer dient te genieten van de buitenlucht. Daarvoor krijg je dan wel een nog gladdere carrosserie dan voorheen in ruil, want alles van de koplampen tot de achterpartij werd nog net wat strakker getekend. Zo vind je voorop een grille die gegoten in aluminium gegoten werd in één stuk terwijl de motor achteraan verdere koeling haalt uit eenvoudige gleuven in de kap. Combineer dat met two-tonelak en velgen die lijken op die van de F40 van weleer, en het resultaat is om duimen en vingers bij af te likken.

Ferrari SP-8 Roadster 2023

Die minimalistische vormgeving is volgens Ferrari niet alleen een plezier om naar te kijken maar ook een regelrechte noodzaak. Zo moet het binnenin de SP-8 net zo leefbaar blijven aan hoge snelheden als in een F8 Spider dankzij een optimale luchtstroom over de cabine heen. Zelfs bij stilstand lijkt die cabine echter allesbehalve een straf om in te vertoeven, al komt het gros van de componenten wel rechtstreeks uit een F8. Dat kan echter niet gezegd worden over de bediening van de automaat, want die werd gevormd om te lijken op het klassieke schakelpatroon van een handgeschakelde Ferrari. Daarvoor gingen de Italianen dan weer snuisteren in de rekken van de SF90, en het plaatje werd afgewerkt met diep donkerblauw alcantara en lapjes knalgeel leer.

Chinees-Taiwanese geluksbrenger

Ook onderhuids blijft de SP-8 Roadster herkenbaar als zijnde een F8 Spider — want de hint zit in de naam. Zo kan je de ‘8’ zien als een ode aan de 3.9-liter twinturbo-V8 die deze one-off overneemt van zijn donor. Die motor verdient die eer ook gewoon, want Ferrari herinnert ons er graag nog eens aan dat die al vier jaar op rij met de titel ‘Engine of the Year’ ging lopen. Reken dus hoe dan ook op 720 pk op de achterwielen, maar de Italianen geven niet mee wat dat in dit geval met de prestaties doet.

Ferrari SP-8 Roadster 2023

Die motor is trouwens niet het enige waar de naam van de SP-8 Roadster naar moet verwijzen. Deze Ferrari werd namelijk gebouwd in opdracht van een Taiwanees, en het cijfer ‘8’ zou geluk brengen in de Chinese cultuur — politiek getouwtrek terzijde. Wat de klant ervoor betaald heeft, mogen we niet weten maar voor de SP-8 in diens hermetisch afgesloten garage verdwijnt, krijg je nog de kans om hem in levenden lijve te zien. Zo is de Ferrari vanaf vandaag tot midden november te zien op het Mugello Circuit waar de Finali Mondiali Ferrari-race plaatsvindt, en nadien mag hij tot maart 2024 pronken in het Ferrari-museum in Maranello.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités