Volvo: “Over twee jaar autonoom rijden op de snelweg”

Volvo Luminar lidar autonoom rijden

De volgende generatie Volvo-modellen, die vanaf 2022 in productie zullen gaan, zal een lidarsensor krijgen. Die moet de auto’s in staat stellen om op de snelweg autonoom te kunnen rijden.

De ene constructeur heeft nog maar net zijn autonome technologie tijdelijk opgeborgen, of de volgende constructeur staat al klaar om ermee in de spotlights te gaan staan. Vanaf 2022 moet de volgende generatie Volvo’s in productie gaan, die het moduleerbare SPA2-platform gebruikt. Auto’s met dat platform kunnen een lidarsensor in hun dak geïntegreerd krijgen.

Die sensor maakt gebruik van laserpulsen en –reflectie om voorwerpen te detecteren en op basis daarvan in realtime een 3D-beeld te maken. In technologie rond autonoom rijden is een lidar een belangrijk element omdat het preciezer werkt dan camera’s en radars in complexe situaties.

Volvo Luminar lidar autonoom rijden

Highway Pilot

De hardware kan dus standaard geïntegreerd zijn in de volgende generatie Volvo’s. Highway Pilot, de software die de rijtaak overneemt van de chauffeur zodat die zijn aandacht niet meer op de weg hoeft te houden, kan daarna draadloos worden geïnstalleerd en geüpdatet, zegt Volvo.

Dat zal wel pas kunnen wanneer de lokale wetgeving daaraan is aangepast – wat een struikelblok bleek te zijn voor Audi – maar ook wanneer Volvo vindt dat de snelweg in kwestie veilig genoeg is. Dat zal slechts stapsgewijs uitgebreid worden: “Voor ons is een veilige introductie van autonoom rijden een geleidelijke introductie”, zegt Volvo.

Luminar

Volvo slaat voor de Highway Pilot de handen in elkaar met Luminar, een startup uit Florida die gespecialiseerd is in lidartechnologie. Bedoeling is om de kostprijs van de technologie binnen de perken te houden, en ze ook te integreren in rijhulpsystemen op niveau 2. Op die manier zouden op termijn alle auto’s op het SPA2-platform standaard een lidarsensor krijgen.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités