Alpines elektrische toekomstplannen in beeld: 7 EV’s tegen 2030

Alpine elektrisch 2030

Alpine mag dan een relatief kleine constructeur zijn, het is er wel eentje met grote plannen. Zo komen de Fransen naar buiten met ambities om de Amerikaanse én de Aziatische markt in te palmen, en daarvoor hebben ze meer modellen nodig. Maak dus kennis met de zeven nieuwe Alpines die binnen nu en zeven jaar gelanceerd worden.

Een dikke maand geleden klonk er verontrustend nieuws in de wandelgangen van Alpine. De samenwerking met Lotus, waarmee de Franse autobouwer een platform voor de EV’s van beide merken ging ontwikkelen, was namelijk afgesprongen. Daardoor zou je bijna beginnen vrezen voor de haalbaarheid van Alpines elektrische ambities, want tegen 2026 wilden de Fransen drie elektrische modellen in de showroom staan hebben. Die vrees blijkt nu echter ongegrond, en nog geen klein beetje.

Op naar Amerika

Alpine heeft namelijk een teaserfoto de wereld in gestuurd die zijn toekomstplannen niet alleen bevestigt, maar doodleuk uitbreidt. Zo spreekt de constructeur over maar liefst 7 EV’s die tegen 2030 op de markt moeten komen, dus dat brengt nog maar eens vier nieuwkomers op het toneel. Centraal herkennen we alvast de elektrische A110 die omstreeks 2026 komt, met rechts daarvan de A290-hothatch voor 2024 en links de X-Over GT voor 2025. De auto’s eromheen zijn moeilijker te identificeren, maar Alpine is zo vriendelijk om te verklappen wat er zoal staat.

Alpine A290 2023

Zo zou één van de modellen een heuse roadster zijn, en wel eentje op basis van de elektrische A110. Verder belooft Alpine ook een vierzits coupé op hetzelfde platform onder de noemer A310, en wordt het gamma afgewerkt door hoogstwaarschijnlijk een set SUV’s in het D- en E-segment. Die laatste twee moeten Alpine vooral de Amerikaanse en Aziatische markten helpen betreden vanaf 2027. Alles samen moet dat ervoor zorgen dat Alpine omstreeks 2030 een mooie 8 miljard winst maakt, en dat natuurlijk op geheel koolstofneutrale wijze.

’Alpine Performance Platform’

Alle bovenstaande ideetjes zijn namelijk zuiver elektrisch, maar stiekem is dat niet de enige soort aandrijflijn die Alpine onderzoekt. Zo geven ze mee ook te werken aan verbrandingsmotoren op waterstof voor exclusieve sportwagens, en daarvan gaven ze al een klein voorsmaakje in de vorm van de Alpenglow Concept. Meer concrete informatie is er daarover echter nog niet, dus het zou nog steeds kunnen dat het om niets meer dan een verre droom gaat.

Alpine Alpenglow Concept 2023

Het mag dus duidelijk zijn dat de nadruk ligt op elektrische auto’s, en daarvoor hebben de Fransen Lotus duidelijk niet nodig. Zo zouden de aankomende A110, diens open variant en de A310 op een zelf ontwikkelde ‘APP’-architectuur komen te staan — kort voor ‘Alpine Performance Platform’. De A290 maakt dan weer gebruik van de basis van de elektrische Renault 5, en ook de overige modellen delen vermoedelijk hun genen met producten van moederkloek Renault.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités