Officieel: Volkswagen ID. Buzz LWB krijgt meer ruimte én meer range (2023)

Volkswagen ID. Buzz LWB 2023

Grote, groene gezinnen opgepast want Volkswagen heeft een nieuwe variant van zijn ID. Buzz voorgesteld. Die gaat door het leven als ID. Buzz LWB en doet het zoals de naam al doet vermoeden met een langere wielbasis. Dat betekent niet alleen dat er meer ruimte is voor inzittenden, maar ook voor batterijen.

Een dik jaar geleden ging bij Volkswagen het doek van de ID. Buzz, en daar was stiekem iets mis mee. Hoeveel de Duitsers hun forse EV namelijk ook ‘Buzz’ noemden; met vijf zitplaatsen was er niet veel meer bus aan dan aan pakweg een Passat. Dat betekende bijvoorbeeld dat grote gezinnen of shuttlediensten die op zoek waren naar een elektrisch alternatief, toch nog bij de concurrentie moesten gaan kijken… Tot nu.

Van balzaal tot zevenzitter

Dit is namelijk de Volkswagen ID. Buzz LWB, en die naam geeft meteen al weg waaraan je hem van buitenaf kan onderscheiden. Die ‘LWB’ staat namelijk voor ‘Long Wheel Base’, en zo schuilen er 25 extra centimeters tussen de twee assen goed voor een totale lengte van net geen 5 meter. Toch blijft alles mooi in proportie, want een langere schuifdeur vermijdt dat de tekenaars een paar decimeter kale carrosserie moesten toevoegen. Bovenaan brengen de grotere afmetingen zelfs een mooi extraatje met zich mee, want het panoramische schuifdak dat je daar vindt is het grootste dat Volkswagen ooit al monteerde. Bovendien heeft het geen gordijn nodig, want het ‘smart glass’ laat zich elektrisch dimmen.

Volkswagen ID. Buzz LWB 2023

De belangrijkste winst schuilt natuurlijk binnenin, waar je het niet langer moet stellen met vijf zitplaatsen. Zo kan je de ID. Buzz LWB ook configureren als zeszitter met afzonderlijke stoelen en armsteunen, of als zevenzitter met een driezitsbank centraal en twee stoelen achterin. Die laten zich natuurlijk gewoon neerklappen, en met enkel de voorste zitplaatsen op hun plek ontstaat er een balzaal van 2.469 liter. Achter de tweede zitrij blijft er dan nog 1.340 liter over, en met alle zeven zitplaatsen rechtop slinkt de kofferruimte tot 306 liter. Daarnaast pronkt de cabine niet alleen met meer ruimte maar ook met meer technologie, want Volkswagen geeft hem meteen zijn nieuwste infotainmentsysteem mee met — stel je voor — verlichte streelstrookjes.

Tot 460 kilometer rijbereik

Nu we het toch over technologische updates hebben, zijn ook de aandrijflijnen van de ID. Buzz LWB een kijkje waard. Daar vinden we namelijk niet alleen de 77 kWh-accu die we al kenden uit de korte variant, maar biedt de langere wielbasis tegenwoordig ook ruimte voor een accupakket van 86 kWh. Daar moet de langere versie tot 460 kilometer uit halen in de plaats van de 420 kilometer van voorheen, en nadien laat de batterij zich ook sneller opladen. Zo stijgt de snellaadcapaciteit van 170 naar 200 kW, waarmee je in slechts 25 minuten van 10% naar 80% lading moet kunnen tanken aan de juiste laadpaal.

Volkswagen ID. Buzz LWB 2023

Die extra actieradius dankt de ID. Buzz LWB trouwens niet alleen aan zijn grotere accu. Daarnaast monteert Volkswagen namelijk ook zijn efficiëntere elektromotor op de achteras, die het vermogen opkrikt tot 286 pk en 560 Nm koppel. Daarmee sprint het elektrische busje naar de 100 km/u in 7,9 seconden, en er volgt zowaar een GTX-versie met nog meer vermogen en vierwielaandrijving. Die doet hetzelfde kunstje in amper 6,4 seconden, maar daarop is het wachten tot 2024. Ook prijzen zijn er trouwens nog niet, want Volkswagen begint pas met de verkoop in januari volgend jaar.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités