Kode61 Birdcage is retroroadster met Maserati-inspiratie (2023)

Kode61 Birdcage 2023

Een autoshow als de Concorso d’Eleganza van Villa d’Este is de plek bij uitstek om peperdure klassiekers aan het werk te zien, maar er zijn ook nieuwe auto’s te bewonderen. Héél nieuwe auto’s zelfs, want de kans is groot dat je nog nooit van ‘Kode’ gehoord hebt. Toch stonden ze er, en wel met deze Kode61 Birdcage.

Een supercar zonder noemenswaardige voorruit mag misschien absurd klinken, maar het heeft wat weg van een opkomende markt. Zo pakte McLaren jaren geleden al uit met de Elva, bracht Ferrari iets later het duo Monza SP1 en SP2 op de markt en volgde Aston Martin eind vorig jaar met de DBR22. Stuk voor stuk moeten ze verwijzen naar racewagens uit de jaren ’50 en ’60, maar toen was er nog een merk dat succes na succes boekte op het circuit. Dat was Maserati, en ook zij worden nu geëerd met een retromodel.

Géén Maserati… of wel?

Dat gebeurt echter niet op de manier die je nu denkt, want Maserati heeft deze Birdcage helemaal niet zelf gebouwd. Het is het Japanse Ken Okuyama Design — kortweg Kode — dat de auto tekende, maar ze haalden hun inspiratie wel bij de Maserati Tipo 61 Birdcage-racewagen van destijds. Die dankte zijn naam aan de open buizenconstructie van zijn dashboard en inderdaad: ook deze reïncarnatie krijgt een deels open frame binnenin. Verder herkennen we de drie Maserati-typische luchthappertjes op de flanken, om nog niet te spreken over die drietandvelgen. Ken Okuyama en zijn Design mogen dan wel proberen verhullen wat er onderhuids aan de hand is, maar op basis van die wielen zouden wij gokken dat deze Birdcage de techniek van een Maserati MC20 overneemt.

Kode61 Birdcage 2023

Die Ken Okuyama is trouwens niet de eerste de beste Japanner met een scherp potlood. De man stond een tijdlang aan het hoofd van Pininfarina, waar hij verantwoordelijk was voor het lijnenspel van allerhande Ferrari’s van rond de eeuwwisseling. Zo hebben we de looks van de Ferrari Enzo grotendeels aan hem te danken, maar ook na zijn vertrek stopte hij niet met tekenen. Zo vinden we — naast boten, hogesnelheidstreinen en theekannetjes — ook gewaagde bolides zoals de Kode57 Enji en de Kode0 in zijn portfolio. Die kwamen in heel beperkte oplage op de markt, en dat is ook wat Okuyama met deze Kode61 Birdcage van plan is.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités