Eerste details over Mini hatchback duiken op: altijd ‘Cooper’ en groter elektrisch rijbereik

Mini Cooper Elektrisch 2023 teaser

Na tien jaar van facelifts en speciale edities is het eindelijk zover: er komt nog eens een gloednieuwe generatie van de Mini hatchback aan. Die ruilt zijn vage ‘Hatch’-benaming dan wel in voor het lekker klinkende Cooper, wat zijn sportieve inborst moet accentueren… En dat geldt ook voor de elektrische variant.

Het Mini-gamma ziet er anno 2023… bijna exact zo uit als anno pakweg 2018. Het is namelijk al even geleden dat we nog eens een écht nieuw model mochten leren kennen, en zo viert bijvoorbeeld de huidige generatie van de Mini hatchback dit jaar alweer zijn tiende verjaardag. Daar komt binnenkort echter verandering in, want tussen de hele resem andere nieuwigheden plannen de Duitse Britten ook een gloednieuwe generatie van hun hatchback. En het is dat model waarover de CEO nu haar mond voorbij praat.

Elektrische hothatch?

In een gesprek met het immer waakzame Autocar heeft Stefanie Wurst, kersvers Mini-baas, namelijk laten vallen dat Mini’s hatchback vanaf zijn volgende generatie gewoon ‘Mini Cooper’ gaat heten. Dat was tot nu toe, voor de duidelijkheid, niet het geval: daar was de Cooper-naam steeds voorbehouden aan sterkere varianten terwijl de basisjes nog als ‘Mini One’ door het leven gingen en de verzamelnaam in theorie ‘Mini Hatch’ was. Verder zou Mini wel vasthouden aan de gekende receptuur, waarbij de wielbasis van de nieuwe stadswagen ietwat groeit maar de buitenmaten gelijkaardig blijven met een lengte van 3,8 meter. Dat geldt althans voor de driedeurs hatchback, terwijl het model daarnaast ook terug als cabrio en als vijfdeurs verkrijgbaar wordt.

Mini Cooper Elektrisch 2023 teaser

Die laatste koetswerkvormen zouden voorbehouden blijven aan de Mini Coopers met verbrandingsmotoren, terwijl de elektrische variant telkens over drie deuren zou gaan beschikken. Ook over die EV laat Wurst al in haar kaarten kijken, want ze spreekt over minstens twee vermogens. Zo krijgt de standaard Cooper Electric dezelfde 184 pk’s als vandaag, terwijl er een warmere versie onder de noemer ‘SE’ in het verschiet zit met 218 pk op de voorwieltjes. Zelfs een van de pot gerukte John Cooper Works-versie op stroom wordt niet uitgesloten, al blijft de CEO daarover voorlopig redelijk vaag.

Onherkenbaar Mini-gamma

Ook de accucapaciteit van de elektrische Mini’s zal verschillen naargelang de gekozen versie, met een batterij van 40 kWh in het basismodel of eentje van 54 kWh voor de sterkere varianten. Het kleinste exemplaar moet daarbij al goed zijn voor dik 380 kilometer rijbereik, terwijl de Mini-baas zegt dat de grote accu wel het dubbele moet halen van wat de huidige Mini Cooper SE uit zijn 32,6 kWh-accu puurt. Die heeft ter referentie een theoretisch rijbereik van 234 kilometer, dus reken op meer dan 450 elektrische kilometers voor Mini Coopers met 54 kWh-batterij. Daarnaast komt de nieuwe hatchback er ook terug met verbrandingsmotoren, al moeten we daarop wat langer wachten: terwijl de elektrische Cooper gepland staat voor mei 2024, volgen de verbranders in juli.

Mini Countryman 2023 teaser

Voor we de nieuwe Mini Cooper leren kennen, is het eerst nog de beurt aan de kersverse generatie van de Countryman. Die zou al in februari 2024 opduiken met eveneens de keuze uit verbrandingsmotoren en zuiver elektrische aandrijflijnen, op basis van de BMW (i)X1. Begin 2025 krijgen beide modellen dan gezelschap van de Aceman, een compacte SUV die het gebrek aan een vijfdeurs Cooper op stroom moet goedmaken. Het Mini-gamma gaat er met andere woorden compleet onherkenbaar uitzien binnen een dik jaar en half.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités