Renault biedt retrofit naar EV aan voor klassieke R4, R5 en Twingo

Renault gaat in Frankrijk officiële retrofitkits aanbieden in samenwerking met R-Fit om de klassieke Renault 4, Renault 5 en de eerste generatie Twingo om te bouwen naar een elektrische wagen. Voor de Belgische markt is het nog wachten op een wettelijk kader.

Retrofitting is in de autowereld het uitrusten van oude wagens met moderne techniek of technologie. Tegenwoordig is het meer bepaald de term die wordt gebruikt voor het ombouwen van klassiekers naar elektrische wagens, om ze betrouwbaarder te maken of om ze simpelweg nog te mogen gebruiken binnen lage-emissiezones. Vooral dat laatste is een grote reden waarom de belangstelling naar retrofitting toeneemt de laatste tijd, iets waar Renault nu opspringt door een officiële kit aan te bieden om je R4, R5 of eerste generatie Twingo om te bouwen naar een EV.

11.900 euro voor 80 km

De kit wordt in Frankrijk aangeboden in samenwerking met R-Fit, een Frans bedrijf dat ook kits aanbiedt voor de Citroën 2CV. Het kost 11.900 euro, maar dan heb je wel alle nodige techniek, de installatie en de papieren om je klassieker opnieuw in te schrijven als EV. De kit bestaat uit een elektromotor van 48 kW (65 pk), een LFP-batterij van 10,7 kWh en natuurlijk alle bekabeling en regelunits. De gewichtsdistributie blijft onveranderd volgens Renault en je moet zo'n 80 km moeten kunnen rijden voor je weer 3,5 u aan een gewoon stopcontact moet laden.

Een heel groot rijbereik of snelladen heb je dus niet, maar wel twee jaar fabrieksgarantie en de mogelijkheid om overal weer binnen te kunnen met je klassieker. De kit wordt voorlopig enkel in Frankrijk aangeboden, want in België ontbreekt het nog aan een wettelijk kader om je benzinewagen opnieuw in te schrijven als EV. Daar wordt wel werk van gemaakt en er zou nog in 2023 een oplossing moeten zijn. Je zou voorlopig wel de omgebouwde wagen in Frankrijk kunnen inschrijven en vervolgens invoeren naar België, want eens je een Europese goedkeuring hebt, mag je ook bij ons binnen. Maar da's natuurlijk nogal omslachtig.

Derniers articles publiés

Commentaires (1)

Laisser un commentaire
Vanlandeghem Philippe 14:15
Portrait de Vanlandeghem Philippe

Heel fijn idee

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités