Video: Porsche Taycan behaalt wereldrecord elektrisch donuts draaien

Porsche Taycan Cross Turismo Donut Record 2022

In de categorie ‘minder nuttig nieuws’ deze week: stuntpiloot Terry Grant en zijn Porsche Taycan Cross Turismo. De Brit trok namelijk naar Zweden om er het wereldrecord donuts draaien op zijn naam te zetten, maar dan in de klasse van de elektrische auto’s.

De Taycan is niet alleen Porsche’s eerste elektrische auto, maar ook een wereldrecordhouder. Eind 2020 liet het model namelijk al ’s werelds langste drift ooit in een elektrische auto optekenen door maar liefst 42,171 kilometer lang zijwaarts te glijden. Daar voegt de Cross Turismo-afgeleide nu nog een record aan toe, want dat is voortaan de EV die de meeste donuts aan één stuk wist neer te zetten.

Lange weg te gaan?

De Britse stuntpiloot Terry Grant kon de Taycan op de Zweedse Race of Champions namelijk 69 keer ononderbroken om zijn as draaien. Dat deed hij dan wel op het ijs van een bevroren meer, maar gedurende de actie bleef de Porsche binnen een cirkel met een straal van slechts twee keer de lengte van de auto. Het record werd trouwens gevestigd in een onaangepaste Taycan Cross Turismo, en dat verliep niet zonder slag of stoot. De eerste poging mislukte namelijk omdat een sensor bedekt raakte met een laagje ijs, en de auto daardoor dacht dat er van alles aan het mislopen was. Je zou voor minder in de war raken, als je ziet hoe het apparaat rondslingert.

Met zijn 69 toertjes is de poging van de Taycan echter maar goed voor een record in de categorie van de elektrische auto’s. Het spreekt voor zich dat dit al eerder geprobeerd is met exemplaren voorzien van een verbrandingsmotor, en daar zijn de cijfers nog hallucinanter. Het algemene wereldrecord donuts draaien staat namelijk sinds 2011 op naam van Jamie Morrow, die met zijn Westfield Sport 1600 — een soort Caterham-achtige circuitwagen — maar liefst 283 keer om zijn as draaide. Dat deed hij trouwens ook nog eens op tarmac in plaats van ijs. De elektrische auto heeft dus nog een lange weg te gaan als hij dat ooit wil verbeteren…

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités