Samenwerking stopgezet: elektrische Alpine A110 krijgt toch geen Lotus-genen

Alpine A110 E-ternité 2023

Alpine werkt aan een zuiver elektrische sportwagen, en het is niet alleen. Ook bij Lotus plannen ze een dergelijk model, dus het is maar logisch dat beide merken hun krachten zouden bundelen… Of dat was tenminste het plan, want nu lijkt de samenwerking toch niet door te gaan.

De autowereld telt momenteel twee fabrikanten van lichtgewicht sportwagens die binnenkort de elektrische toer op gaan: Alpine en Lotus. Zo willen de Fransen hun A110 binnen een aantal jaar gaan vervangen door een gelijkaardig model op stroom, terwijl er aan de andere kant van het kanaal een EV in de geest van de Lotus Esprit op de planning staat onder de werktitel ‘Type 135’. Beide modellen zouden in 2026 op de markt komen op basis van hetzelfde platform, want Alpine en Lotus gingen ervoor samenwerken… Met de nadruk op “gingen”.

Wel een elektrische crossover?

Alpine heeft namelijk bevestigd tegenover het Britse Autocar dat de samenwerking met Lotus werd stopgezet. Dat zou zonder al te veel drama gebeurd zijn, want beide constructeurs waren het erover eens dat ze beter hun eigen richting uit zouden gaan. Alpine verklaart trouwens dat de samenwerking met Lotus er vooral in bestond om te onderzoeken hoe ze elkaar konden ondersteunen, en dat de gezamenlijke ontwikkeling van de elektrische sportwagens dus niet vooraf vaststond. Het merk geeft aan dat er wel gekeken wordt hoe beide constructeurs verder nog kunnen samenwerken, dus los van de elektrische sportwagen.

Lotus Type 135 teaser 2023

Het is met andere woorden niet uitgesloten dat de overige EV’s die beide merken in de planning hebben wél nog samen ontwikkeld worden. Ook daar zien we namelijk een gelijkenis, want zowel Alpine als Lotus werken aan een elektrische crossover. Zo wil Lotus zijn ‘Type 134’ onthullen in 2025 terwijl Alpines ‘X-Over GT’ in productie moet gaan vanaf 2026, en dus vermoedelijk ook omstreeks 2025 getoond zal worden. Daarnaast werkt Alpine zijn toekomstige trio trouwens af met een elektrische hothatch, waarvan we al een voorsmaakje kregen in de vorm van de A290_β. Die krijgt hoe dan ook geen Lotus-derivaat, want hij is gebaseerd op de aankomende Renault 5.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités