Column: Is het over & out voor sportieve benzineslurpers?

Consternatie in mijn hoofd vorige week toen Hyundai aankondigde dat de productie van de sportieve i20 en i30 N-versies gestaakt wordt. Voor Europa althans, want daar staan alle neuzen in de richting van emissievrij rijden.

Het Hyundai N-verhaal is nochtans geboren vanuit een ongebreidelde queeste van de Koreanen om met de i30 N een rasechte hot-hatch op de markt te brengen. En niet zomaar eentje dat enkel maar beloftes maakt met spoilers, een hippe kleur of een extra uitlaatpijp, maar wel een uitdager die meteen onrust zou creëren bij concurrenten als de Focus ST, Civic Type R of andere Golf GTi’s. Om niets aan het toeval over te laten, haalde Hyundai met ingenieur Albert Biermann (de geestelijke en technische vader van heel wat iconische BMW M-modellen) een klepper van formaat binnen. Geef toe, als benchmark kun je niet beter kiezen. Biermann aan boord halen bleek een geweldige zet want de eerste Hyundai (i30) N kwam meteen potten breken en smeerde in de ene na de andere vergelijkingstest alle gevestigde waarden een nederlaag aan de broek. Het geheim van de i30 N? Beleving!

Blauwe Hyundai Ioniq 5 N

Plof, knetter, brul

Het hoge woord is er uit, beleving. Daar draait het om bij Hyundai N. Want de N-modellen moesten het niet per se van pure prestaties of een uitgekiend onderstel hebben. OK, een sprint naar de 100 in 6,1 seconden voor de i30 N is niets om je over te schamen, maar daarmee sla je de concurrentie natuurlijk niet meteen KO. Wat in de i30 N (en later ook in de i20 en Kona N) de nekharen wel doet krullen is vooral de sound van deze pretmachines. Een druk op de N-knop op het stuur volstaat om de viercilinder te doen knetteren van plezier, en bij elke terugschakelactie vliegen de uitlaat-plofjes je om de oren. Heerlijk, en wel in de mate dat je je ruitje een beetje laat zakken om er nog meer van te genieten.

Blauwe Hyundai Ioniq 5 N

Stroomstoot

Dat is met het verdwijnen van de i20, i30 en Kona N dus verleden tijd. Zou je denken, want Hyundai heeft een nieuw geheim wapen klaar staan, de Ioniq 5 N. Een EV inderdaad, maar wel de eerste die belooft om ook een volwaardige auditieve beleving te bieden. We kennen natuurlijk al een paar voorbeelden waar de luidsprekers een gekunsteld motorgeluid produceren, maar Hyundai maakt er een zaak van om de geluidsbeleving in de Ioniq 5 N naar een hoger niveau te tillen. Bekijk maar eens even deze korte video, waar de heerlijke sound geen effect is dat er nadien in de montage op werd gekleefd. Ook al blijft het natuurlijk wel kunstmatig en komt het geluid uit de audio-installatie, toch belooft Hyundai een unieke geluidservaring die weer doet dromen van cilinders, klepstoters en sportuitlaten.

Uitlaat Hyundai N

En wat met de 911 en co?

Als de beleving in de elektrische Hyundai Ioniq 5 N even indrukwekkend is dan de eerste video’s doen geloven, dan zijn er echt wel bakens verzet. Want dat zou betekenen dat je finaal toch geen loodvrij octaanmengsel nodig hebt om de ultieme sensaties te ervaren. Zou Hyundai daardoor een trendsetter zijn? Het zou zo maar kunnen. Maar betekent dit meteen ook het nakende einde van de verbrandingsmotoren in andere (al dan niet iconische) pretbolides zoals de Porsche 911, de Aston Martin Vantage of de Bugatti Chiron? Laat ons hopen van niet. Hoewel, als de beleving van een volbloed EV daadwerkelijk kan matchen met die van een benzineslurpende rubberverbrander, dan durf ik er alvast geen bak Duvel op verwedden dat we binnen 10 à 15 jaar nog aan de pomp staan alvorens we enkele rondjes draaien op Franchorchamps. Lanceert Hyundai met de Ioniq 5 N met andere woorden een trend waar niemand naar uitkijkt, maar die iedereen finaal omarmt? De toekomst zal het uitwijzen…


Over de auteur: Als echte autofan startte William Meerschaut zijn carrière in de jaren '90 als autojournalist. Na een tussenstop als communicatieverantwoordelijke bij verschillende populaire merken heeft hij terug het licht gezien. Met een enorme bagage aan kennis van de sector versterkt hij sinds 2024 het team van Autofans.


Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws