Circuit-schobbejak: Ford Focus ST Edition (2024)

Je ziet het er niet meteen aan maar deze Ford Focus ST Edition neemt het op tegen de Volkswagens Golf GTI TCR van deze wereld dankzij onder andere een aangepaste KW-ophanging en straffere Brembo-remmen. Daardoor is hij meteen klaar om het circuit te bestormen! Ook al ziet hij er uit als je buurmans Focus ST, de schobbejak.

Volgend jaar zal de laatste Ford Focus ooit van de band rollen. Enfin, er is niet een directe opvolger klaar. Want Ford zal zich toespitsen op SUV's en noeste offroaders, al dan niet met stekker. De Focus ST is dus, sinds het vertrek van de Fiesta ST, de laatste belhamel met hatchbackdesign die je van Ford kan kopen. De Focus ST Edition is daarbij de ultieme... euhm... editie en die steekt nu in het nieuw!

Eindelijk wel voor België!

Hoewel de eerste Focus ST Edition uit 2021 België voorbij reed, wegens een destijds vaak voorkomend probleem, mogen we nu wel proeven van deze meest hardcore ST. De Focus (heb je 'm?) ligt bij deze ST Edition vooral op het gebruik voor circuit, al ben je volgens de Blauwe Ovaal ook de snelste vader/ moeder aan de schoolpoort. Dat komt niet dankzij je onberispelijke smaak op kledingvlak of het feit dat je kinderen je eindelijk meer dan 5 uur slaap per nacht geven waardoor je wallen niet meer lijken op de golven van de Noordzee, maar wel door de specifieke KW ophanging die de ST 10mm dichter bij moeder aarde brengt.

Ford Focus ST Edition 2024 belgie

Die brengt 50% stijvere veren en instelbare dempers. Desgewenst kan je de Focus ST met nog eens 10 mm verlagen. Al met je dan wel tergend traag over de verkeersdrempel bij het wegrijden aan de schoolpoort. De nieuwe lichtere 19-duimsvelgen (-10% onafgeveerd gewicht) herbergen opgewaardeerde Brembo-remmen en zijn geschoeid in Pirelli's P Zero Corsa.

Geen extra pep

Naast een riante standaarduitrusting blijft de Focus ST Edition het rooien met de standaard ST-motor. Het gaat dan over een 2.3-liter viercilinder met 280 pk en 420 Nm die zijn kracht naar de voorwielen stuurt via een manuele zesbak. Een zeventraps automaat is er ook, al nemen we je die keuze niet in dank af. De Edition kan je herkennen aan de specifieke Azura Blue-koetswerkkleur. Al heeft je lokale Kenny zonder twijfel binnen no-time zijn exemplaar gewrapt in één of andere opzichtige andere kleur.

Ford Focus ST Edition 2024 belgie

Met een basisprijs van 51.300 euro kost de ST Edition exact 6.300 euro meer dan het standaardbroertje. Al haal je die meerprijs er in één klap uit met de aangescherpte basisuitrusting!

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws