Maken of kraken? Pagani Alisea Concept viert 25 jaar Zonda (2024)

Pagani Alisea Concept 2024

Pagani viert feest, want 25 jaar geleden bracht het zijn allereerste model op de markt. Die Zonda is ook naar hedendaagse standaarden nog steeds een indrukwekkende hypercar, maar wat als hij vandaag op de markt was gekomen? Dan had hij er misschien uit gezien zoals deze Alisea Concept.

In 1992 maakte een getalenteerde Italiaan een carrièreswitch. Zijn naam was Horacio Pagani en hij verliet toen de ontwikkelingshallen van Lamborghini om zijn eigen automerk uit de grond te gaan stampen. Onder de noemer Pagani bracht dat merk nu precies 25 jaar geleden, in 1999, de Zonda op de markt en niet alleen diens oppermachtige V12 maakte daar zo’n opmerkelijk apparaat van. Ook op vlak van design kende de hypercar geen gelijke; reden genoeg dus om hem tweeënhalf decennium later nog eens in de bloemetjes te zetten.

Weg, overdaad

Dat doet Pagani niet alleen, want de constructeur ging ervoor in zee met het Instituto Europeo di Design in Milaan. Daar sloegen de 24 studenten van de Master in transportdesign de handen in elkaar om in opdracht van Pagani een waardige, hedendaagse reïncarnatie van de Zonda te tekenen. Het resultaat is deze Alisea Concept en je herkent de vorm van diens voorlichten meteen van het origineel, net als de extreme wigvorm van de flanken, het soort koepel waar de cockpit onder verscholen gaat en natuurlijk de vier kenmerkende uitlaten achterop. Het totaalplaatje is dus meteen herkenbaar als zijnde een Pagani… Maar dan net een beetje anders.

Pagani Alisea Concept 2024

De Alisea is namelijk aanzienlijk gladder vormgegeven en daarmee wijkt hij niet alleen af van de Zonda, maar ook van de hedendaagse Pagani’s. Zowel de Huayra als de pas onthulde Utopia pronken namelijk met een bijna kitscherige overdaad aan sierdelen, die de studenten van het Instituto Europeo di Design stuk voor stuk achterwege gelaten hebben. Daardoor komt deze Alisea een stuk minimalistischer voor de dag dus wat denk je: moet Pagani iets dergelijks in productie nemen, of gewoon zijn knotsgekke krachtpatsers blijven bouwen zoals het bezig is?

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws