Test + video: Polestar 2 facelift Long range Single motor (2023)

Polestar 2 facelift Single Motor Long Range test info belgie

Na de vierwielaangedreven variant kruipen we achter het stuur van de Polestar 2 facelift Long range Single motor. Die schermt met meer range, achterwielaandrijving en een competitievere prijs. Win-win, toch?

Wat is dit?

Het postergerief in de slaapkamer van elke IT'er. Want de Polestar 2 heeft een coolheidsfactor die misschien enkel overtroffen wordt door de Apple iPhone. De Zweden geven de elektrische sedan een opfriskuur die niet zozeer morrelt met de looks maar wel met de onderhuidse componenten. Voortaan achterwielaandrijving? Jawel! Ook meer range? Euhm...


CHECK HIER ONZE VIDEO:


Zweeds topmodel

Ieders Zweedse lievelings-EV (niet jij, Volvo XC40 Recharge) kent tot nog toe een best moeilijke carrière. Want hoewel de Polestar 2 gekend en geliefd is bij het grote publiek, gaat het gros van de potentiële klanten uiteindelijk voor een Tesla Model 3. Dat merk je ook aan de cijfers. Want voor elke P2 op onze aardbol, rijden er vlot 10 Tesla's Model 3 rond. Aan de looks van de 2 kan dat alvast niet liggen. Want dit is misschien wel een van de fraaiste EV's op de markt.

Polestar 2 facelift Single Motor Long Range test info belgie

De facelift wijzigt dan ook niet al te veel aan de gekende lijnen. Het radiatorrooster wordt tegenwoordig opgevuld door een Smartzone-paneel waarin een hoop camera's en sensoren zijn verwerkt, de velgen zijn nieuw en komen voortaan van een CO2-neutrale toeleverancier. Het Thor-lichtsignatuur vooraan en duivelhoorn-signatuur achteraan blijven present. Kortom, je moet al goed zien om de facelift te herkennen.

Die middentunnel...

Hetzelfde kan gezegd worden over het interieur dat nog steeds een Volvo-sfeertje uitstraalt. Het panoramisch dak met verlicht Polestar-logo is een knappe touch, net zoals de kwaliteit van de gebruikte materialen. Het "probleem" is echter dat deze Polestar 2 zijn genen deelt met een Volvo XC40 diesel... en dat merk je ook binnenin. Collega Wim spreekt van een cocongevoel, mij bekruipt eerder een vorm van claustrofobie.

Polestar 2 facelift Single Motor Long Range test info belgie

Oké, zo erg is het niet maar de gigantische middentunnel fnuikt het ruimtegevoel dat je vaak krijgt bij concurrerende EV's. Het centrale rechtopstaande infotainmentscherm is tegenwoordig 11,5-duim groot en draait nog steeds op Android Automotive. Daardoor heb je eigenlijk letterlijk een smartphone op je dashboard, met alle applicaties die je daarbij nodig acht (jep, zelfs Youtube). Geen vrees, iPhone-gebruiker, er is ook plaats voor Apple CarPlay. Minder plaats is er voor de inzittenden achterin. Waardoor deze Polestar 2 eigenlijk een reinste vierzitter is. De koffer is met 405 liter fors kleiner dan die van zijn Amerikaanse rivaal... maar de hatchbackklep maakt de toegang wel een stuk makkelijker.

Meer batterij, meer performance

Tot dusver eigenlijk niet al te veel nieuwigheden onder de zon. De grote updates zitten dan ook daar waar de zon niet schijnt. Nee, niet daar viezerik, wel onder de carrosserie. Laten we beginnen met de accu. Die groeit in volume en is voortaan 79 kWh (netto) groot in plaats van 75 kWh voor de Long Range-uitvoeringen. De enkele elektromotor van de Single motor hangt voortaan niet meer tussen de voorwielen, maar wel tussen de achterwielen. Die nieuwe motor is meteen ook efficiënter én stijgt in vermogen. In het geval van de Single motor Long Range beschik je daardoor over 299 pk (490 Nm) in plaats van 231 pk (330 Nm).

Polestar 2 facelift Single Motor Long Range test info belgie

De cijfers spreken dan ook voor zich; de honderd tik je een volle seconden sneller aan vanuit stilstand (6,2 seconden) terwijl de top piekt op 205 km/u. Minder sexy tijdens de toogpraat maar zeker zo belangrijk; de facelift Long Range Single Motor mag voortaan DC-laden aan maximaal 205 kW in plaats van 149 kW DC. Kortom, de Polestar 2 is op alle vlakken gewoon een stuk potenter geworden.

Voortreffelijk

Of je dat ook merkt op de baan? Ach, het blijft een +2 ton zware EV die vooral afgesteld is op comfort. Laat dat ook geen kritiek zijn. Heb je 30 jaar met een diesel gereden, dan stap je zo in deze Polestar 2 en ben je binnen een mum van tijd onderweg. De ophanging is zacht, de demping eerder aan de straffe kant en de geluidsisolatie voortreffelijk. Ook de one-pedal-drive laat misschien die van een Tesla Model 3 achter zich.

Polestar 2 facelift Single Motor Long Range test info belgie

Wat je echter vooral merk is dat, eenmaal de pees er op wordt gelegd, de voorbanden eindelijk tijd hebben om zich bezig te houden met sturen. De gehele aandrijflijn vergaloppeert zich niet meer in het plotse koppel van een elektromotor en je voelt de achteras de auto uit de bocht duwen. Er is een Sport-stand voor de tractiecontrole... maar écht sportieve aspiraties heeft deze Long Range Single motor niet. Daarvoor moet je voor de P2 Performance gaan.

Ook zuiniger?

Gedurende de gehele test bleef er echter iets door ons achterhoofd spoken; had Polestar niet gezegd dat de facelift een stuk zuiniger was? Want hoewel hij op papier maar liefst 645 km ver kan volgens de WLTP-cyclus, zou hij daarvoor niet meer dan 12 kWh/100 km mogen verbruiken. Lariekoek natuurlijk. Wij klokten af op een gemiddeld verbruik van 22 kWh/100 km. Waardoor je spreekt over een range van zo'n 360 à 440 km. Is dat beter dan voordien? Misschien wel. Polestar had echter pech dat we vlak hiervoor ook op pad gingen met de Tesla Model 3 facelift (RIJTEST). Die verbruikte toch merkelijk minder.

Laat dat ook wat het punt zijn, toen de Polestar 2 in 2020 verscheen had hij enkel de concurrentie van die Tesla Model 3 te dulden. Ondertussen zijn daar ook BMW i4 en i5, Hyundai Ioniq 6, BYD Han en Mercedes EQE bij gekomen. Met een basisprijs van 48.690 euro zit de Polestar 2 eerder aan de ondergrens van die rivalen. Zelfs de Long Range Single Motor is met 54.390 euro amper 420 euro duurder dan een Tesla Model 3 Long Range. Qua prijs zit deze Polestar dus eigenlijk helemaal goed.

Conclusie

De Polestar 2 blijft na zijn facelift een underdog van jewelste. Dit is een Zweeds topmodel dat voortaan beter rijdt, net wat verder komt en correct geprijsd is. Enkel het platform van de XC40 diesel gooit wat roet in het eten qua binnenruimte en algemene efficiëntie. Hoewel het gros van de EV-rijders voor het Amerikaanse alternatief zal gaan, is dit stiekem de meer stijlvolle keuze.

Polestar 2 facelift Single Motor Long Range test info belgie

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws