Rijtest + video: Mercedes EQS 580 4MATIC (2022)

Mercedes EQS 580 review rijtest 2022 video

Op amper drie jaar tijd is de elektrische familie van Mercedes uitgegroeid tot zes telgen. Waardoor het tijd was voor een Pater Familias. Deze EQS neemt de patria potestas op zich en wil zich meteen kronen tot dé luxelimousine van elektroland. Is dit de meest imposante EV die je momenteel nieuw kan kopen?

Het is hallucinant dat hét grote Mercedes enkele jaren geleden nog moest aankloppen bij - het toen piepkleine - Tesla voor de ontwikkeling van een serieproductie-EV. Want de Mercedes B-Klasse Electric Drive die uiteindelijk in 2015 verscheen gebruikte de knowhow en een aandrijflijn van Tesla. Sins 2019 en sinds de lancering van de EQC probeert Mercedes het echter op zichzelf. Nu moet de EQS tonen dat de Duitsers van wanten weten.


Bekijk hier onze video van de Mercedes EQS:


Purpose soap

Is de S-Klasse de koning onder de luxelimousines, dan moet deze EQS de koning onder de EV's worden. Althans, die verwachtingen schept Mercedes. Om dat te realiseren werd geen miljoentje gespaard. Daardoor is de EQS de eerste elektrische auto van het Duitse merk die op een specifiek elektrisch platform staat (eindelijk Mercedes!) en is hij het boegbeeld van een nieuwe designrichting. Mercedes noemt het "purpose design", wij noemen het "gesmolten zeep".

Mercedes EQS 580 review rijtest 2022 video

Want het moet gezegd, naast de statige S-Klasse oogt deze EQS nogal, euhm, gesmolten. Nu goed, zonder twijfel moeten we wennen aan de herwerkte proporties van elektrische wagens. De snuit is opvallend kort (er hoeft deze keer geen V12 voorin) en de cabine loopt bijna door tot in de koffer. Dat de EQS een indrukwekkende auto geworden is staat buiten kijf. Al heeft dat vooral met zijn 5.2 meter lengte te maken. Want daarmee is hij nog een stukje langer dan de S-Klasse.

Cinemazaal

Een S-Klasse, dat is vooral een auto om in te zitten - en dan nog liefst achterin. Kan hetzelfde gezegd worden over deze EQS? Wel, nee. In die zin dat het duidelijk is dat deze EQS vooral de focus heeft gelegd op de passagiers voorin de cabine. Achterin missen we dan ook het S-Klasse-gevoel. Geen luxueuze fauteuils om in weg te zakken. Wel een klassieke achterbank en weinig animo. Vooraan wil je dus zitten, in de cinemazaal van Mercedes. Want met het hyperscreen dat zowat het gehele dashboard beslaat met schermpraal wil Mercedes duidelijk de grootste hebben. Al moeten we er meteen bij vertellen dat het digitale dashboard eerder een gimmick is én niet standaard komt op alle versies.

Mercedes EQS 580 review rijtest 2022 video

Kijk je voorbij de digitalisering, dan merk je meteen dat Mercedes al langer dan tien jaar interieurs in elkaar schroeft (eerder honderd jaar, letterlijk). De gekozen materialen zijn fraai, de fit en finish is foutloos en er werd geen koetje gespaard bij het overtrekken van panelen met leder - geen vrees echter ecoridder, er is ook een lederalternatief. We zouden willen zeggen dat geen andere EV de aandacht voor detail kan evenaren... maar dan zouden we bewust de Audi e-tron GT en Porsche Taycan negeren. Wat de EQS wél doet is duidelijk mikken op comfort en weelde in plaats van op sportiviteit. Want niet iedereen zoekt een elektrische sportwagen met vier deuren.

Basis voor een generatie

Dat Mercedes comfort voorop stelt merk je meteen aan de fundamenten. Zoals gezegd is de EQS de eerste elektrische auto van het merk met de ster die op een specifiek daarvoor ontwikkeld platform staat. Die Modular Electric Architecture of Electric Vehicle Architecture zal de komende jaren doorsijpelen onder de nieuwe generatie EQC maar wordt ook gebruikt voor de EQE, op til staande EQG en al aangekondigde EQS SUV.

Mercedes EQS 580 review rijtest 2022 video

Geen simpele uitdaging. Want de S-Klasse is één van de best rijdende auto's ter wereld. Dat vertalen naar een elektrisch verhaal is geen zondagswerk. Mercedes heeft er dus goed aan gedaan om haar elektrisch platform klaar te stomen voor technologieën die het rijcomfort naar een hoger plan kunnen tillen. In de meest tastbare vorm gaat het over de luchtvering rondom, complexer gaat het over een legertje van radars en sensoren die de ophangingscomponenten continu aansturen.

Rustgevende onderneming

Het resultaat is een limousine die een gigantische hoop rekenkracht in het werk stelt om het welbehagen van de passagiers zo groot mogelijk te maken. Zo leert het brein via camera, sensoren en GPS-data letterlijk de weg kennen om zich aan te passen aan hobbels en putten. Meer nog, vind je EQS een gebrek in de weg, dan zal hij die info doorsturen naar andere auto's uitgerust met de software zodat die hierop kunnen anticiperen. De EQS laat rijden vooral moeiteloos lijken. Dit is een auto die zelfs de grootste hooligan tot rust kan brengen. Een soort van limousine die van rijden geen competitie maakt maar een rustgevende onderneming.

Mercedes EQS 580 review rijtest 2022 video

Het is bijna pijnlijk dat automerken decennialang miljarden hebben geïnvesteerd om dikke V8 en V12 benzinemotoren zo romig mogelijk te krijgen om dan tot de vaststelling te komen dat een elektromotor die we al jaren in onze scheermachine hebben het werk veel beter doet. Straffer nog, dankzij de twee elektromotoren in de 580-uitvoering (1 op elke as) mag de EQS spelen met 523 pk en 855 Nm koppel. Waardoor hij vanuit stilstand de 100 weet aan te tikken in 4.3 seconden. Bij bochten kan je echter beter in de ankers gaan, want Mercedes mag dan nog wel zoveel mogelijk goochelarij onder de carrosserie herbergen, de wetten van de fysica kun je niet omzeilen. En 2.5 ton, dat blijft 2.5 ton.

Sterke prijszetting

770 kilometer. Zo ver kan je volgens Mercedes met de EQS rijden op één volle batterijlading van 107.8 kWh. Al moet je dan wel opteren voor de 450+ met één elektromotor op de achteras, moet je het bij aerodynamische velgen houden, mag je de hyperscreen niet aanvinken en mag je niet de snelweg op. Inderdaad, die range is wat bij de haren getrokken. De berekening is in de realiteit veel simpeler: Mercedes geeft een verbruik van 20.2 kWh op waardoor je op een range van zo’n 530 kilometer komt. Meer dan behoorlijk maar geen +700 kilometer. Opladen doet deze EQS trouwens aan 200 kW DC. Merkelijk trager dan bij concurrenten Tesla Model S, Porsche Taycan en Audi e-tron GT.

Mercedes EQS 580 review rijtest 2022 video

Met een instapprijs van net geen 160.000 euro zet de EQS 580 zich los in het vaarwater van een Tesla Model S Plaid en Porsche Taycan Turbo. Twee auto’s die over een stuk meer vermogen beschikken en - gout ét couleurs - er een stukje beter uit zien. Interessanter wordt het als je weet dat Mercedes ook een EQC 350 aanbiedt met een instapprijs van net geen 90.000 euro. Die lijkt ons nu al het koopje van de eeuw, als je in de markt bent voor een elektrische bedrijfswagen in het hogere segment.

Conclusie

De elektrische auto opnieuw uitvinden doet Mercedes niet met de EQS. Wel introduceert het al haar luxe van de S-Klasse in een EV. De rit is boterzacht, de performantie is moeiteloos en de afwerking is van het hoogste schavot. De achterbankluxe van een S-Klasse zal je evenwel niet vinden in deze EQS, daarop is het waarschijnlijk wachten tot het Maybach-derivaat. Gelukkig is het geen vloek om zelf achter het stuur van deze EQS te zitten.

Mercedes EQS 580 review rijtest 2022 video

Specificaties

Motor

Elektromotor 2x

Vermogen

523pk

Koppel

855 Nm

Aandrijving

vierwiel

Gewicht

2 585 kg

Topsnelheid

210 km/u

0 tot 100 km/u

4.30 sec

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws