Vraag: speciaal rijbewijs voor supercars, een goed idee?

Lamborghini Huracan Spyder 2023

Met een B-rijbewijs op zak mag je bij ons eigenlijk achter het stuur stappen van elk type auto, ongeacht het vermogen. In Australië is dat echter niet langer het geval, want daar wordt volgend jaar het U- of Ultra High Power-rijbewijs ingevoerd. Is zoiets ook bij ons een goed idee?

Wil je in België de weg op met een extreem performante supercar, dan is het enige dat je tegenhoudt het hebben van voldoende geld of het hebben van kennissen met voldoende geld. Ook als je eigenlijk alleen nog maar met moeders Fiat Panda je rijexamen hebt afgelegd, is er dus geen enkele regel die je belet om achter het stuur te kruipen van een oppermachtig wapen… Want dat is precies wat zo’n supercar in de verkeerde handen kan worden, en daar gaan ze in Australië komaf mee maken.

375 pk per ton

In de staat Zuid-Australië is namelijk een wet goedgekeurd die de invoer van een soort supercarrijbewijs vastgelegd heeft. Ze noemen het de U-license waarbij de ‘U’ staat voor ‘Ultra High Powered Vehicles’. Zo moeten Zuid-Australiërs straks in het bezit zijn van zo’n speciaal rijbewijs indien ze met auto’s willen rijden die een vermogen-gewichtsverhouding hebben van ten minste 375 pk per ton. Daarmee ligt de grens dus nog relatief hoog, want wat rekenwerk leert ons dat je wel nog gewoon met pakweg een BMW M3 of Porsche 911 de weg op mag. Voor iets als een Lamborghini Huracan moet je er echter wel speciale tests gaan afleggen, en dat met ingang van 1 december 2024.

Lamborghini Huracan Spyder 2023

Voor zover we weten is Zuid-Australië de eerste om zo’n rijbewijs in te voeren, al valt er natuurlijk wel wat voor te zeggen. Zo moet je bij ons wel terug naar de rijschool om met iets te rijden dat meer weegt dan 3,5 ton, maar voor een auto die naar de 100 km/u snelt in pakweg 3 seconden moet dat niet… En de kwestie wordt ook steeds relevanter, want de opmars van de elektromotor brengt hogere vermogens en snellere acceleraties binnen handbereik. Dus wat denkt u, Autofans, over zo’n rijbewijs voor supercars?

Laatst gepubliceerd

Reacties (10)

Plaats een reactie
FLP 10:30
afbeelding van FLP

Vind ik best begrijpelijk.

this 11:51
afbeelding van this

Zou dit dan als gevolg hebben dat een boete voor 'onaangepast rijgedrag' niet zomaar meer kan gegeven worden aan mensen die zo'n rijbewijs gehaald hebben?
Waarvoor dient dat rijbewijs anders? Want hard optrekken mag in principe niet (zit onder de noemer onaangepast rijgedrag) en we hebben overal snelheidslimieten die vér onder het vermogen ligt van dat soort auto's.

Yannick 13:12
afbeelding van Yannick

overbodig... moderne supercars rijden zo makkelijk en zijn zo overdreven veilig afgesteld dat ALS je toch crasht, je 9/10 uw veiligheidssystemen hebt afgezet of echt de meest dwaze inzichtloze dingen hebt gedaan. Gewoon gezondverstandscursus lijkt me beter....

Joeri 20:20
afbeelding van Joeri

Zoals Yannick terecht opmerkt, totaal overbodig. En wat met motorfietsen? Heel veel motorfietsen zitten daarboven. Mijn Ducati levert zelfs meer vermogen dan zijn eigen gewicht.

this 09:44
afbeelding van this

Ga maar eens een ritje doen in een auto met +600pk en je gaat merken dat overdreven veilig absoluut niet waar is. Waar dienen die pk's anders voor? Even ondoordacht het gaspedaal te diep induwen kan je serieus verrassen.
Ook komt het wel vaker voor dat fabrikanten een gespecialiseerde rijopleiding verplichten vooraleer je de laatste pk's kan aanspreken.

Yannick 08:54
afbeelding van Yannick

in de auto moet je niet "even ondoordacht" doen... van die gespecialiseerde rijopleiding heb ik nog nooit gehoord... meestal is dat gewoon gespecialiseerd bijbetalen en klaar.
Gezond verstand en uw eigen niet overschatten.. meer heb je niet nodig.
99% van de supercar eigenaars weet nog geen fractie van het potentieel van hun auto te benutten... groot deel rijdt zelfs rond met bang van hun eigen auto. Ook meteen de reden waarom je op een circuit-dag met Ferrari's er met een mini cooper nog een hoop blijft voorbijsteken. Dat laatste is zelfs geen grap helaas......

this 12:21
afbeelding van this

Even ondoordacht doen is menselijk en bij zo'n type auto's kan dat al snel grote gevolgen hebben. En zo'n gespecialiseerde rijopleiding krijg je meestal uitsluitend als je zo'n type auto koopt, dus vandaar dat je er wellicht nog nooit van gehoord hebt. Maar ze zijn er zeker. Zelfs BMW, Audi en Mercedes bieden dit aan voor hun M/RS/AMG kopers.

En je moet maar eens op het circuit rijden met een auto van 2 ton onder je gat, weinig kans dat je die hard door de bocht gaat jagen als je nog niet veel ervaring hebt.

Charly 21:22
afbeelding van Charly

Kijk naar onze Tom Boonen en zijn Lamborghini… En die gast is nog wel automechanicien naast wielrenner dus je zou denken dat die met een auto om kan. Ik ben volledig voor zo’n rijbewijs. Er zou bovendien een minimumleeftijd moeten op staan. Twintigers hebben in +500pk auto’s achter het stuur niks te zoeken.

this 09:51
afbeelding van this

Door op leeftijd te filteren straf je te veel mensen, het is vooral de mindset die belangrijk is. En dat speciaal rijbewijs kan misschien wel die gevaarlijke types er uit filteren. Ongeacht hoe oud ze zijn.
Genoeg twintigers die verantwoord met +500pk wagens kunnen rijden (kijk maar naar al die F1 chauffeurs, die rijden niet rond in Opel Astra's met 90pk hoor).

Ik ben alleszins wel te vinden voor dat speciaal rijbewijs, maar ik vraag me vooral af waarvoor het dan zal dienen. Want genoeg voorbeelden te vinden van boetes die gegeven zijn voor te hard optrekken. En boven 120km/u mag je ook nergens. Dus geef je rijbewijzen uit voor iets dat niet eens mag. Tenzij je bepaalde zaken wel zou mogen doen als je kan bewijzen dat je dat rijbewijs hebt.

Edison 22:37
afbeelding van Edison

Dit heeft volgens mij weinig zin.
Als ik een supercar zie, rijdt die meestal vrij normaal een hoffelijk.
Echte wegpiraten voor wie zo’n cursus zinvol zou zijn, rijden doorgaans niet met een Lamborghini of McLaren.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws