Je kan met een EV naar de andere kant van de wereld rijden, bewijst Nissan

Nissan Ariya Pole to Pole 2023

Begin dit jaar stelde Nissan een nooit eerder gestelde vraag: kan je met een elektrische auto van de Noord- naar de Zuidpool rijden? Op zoek naar een antwoord maakten ze hun Ariya klaar voor het avontuur en wat blijkt nu: het kan, maar je hebt er wel een tiental maandjes tijd voor nodig.

Je zou het er vandaag de dag misschien niet meer aan zeggen, maar Nissan is één van de pioniers van de elektrische mobiliteit. Met de Leaf brachten ze in 2010 namelijk vrijwel de eerste bruikbare EV op de markt, maar sindsdien zijn de Japanners hun voorsprong enigszins kwijtgespeeld. Zo moesten we wachten tot vorig jaar vooraleer Nissan zijn eerste elektrische SUV op de markt bracht, terwijl concurrenten dat succesrecept al jaren eerder ontdekt hadden… Maar die Ariya zou wel de eerste worden om te bewijzen dat hij zijn SUV-naam waardig is.

30.000 onherbergzame kilometers

Eerder dit jaar liet Nissan namelijk weten dat het zou proberen om van de Noord- naar de Zuidpool te rijden met zo’n Ariya. De elektrische SUV werd ook maar licht aangepast voor die ‘Pole-to-Pole’-expeditie want hoewel hij voorzien werd van gigantische 39-inchwielen en bijpassende wielkastverbreders, bleef de aandrijflijn helemaal standaard. Daarbij ging het dan wel om een vierwielaangedreven e-4ORCE-versie met twee elektromotoren en een accu van 87 kWh. Die bleek echter perfect opgewassen tegen de 30.000 kilometer lange reis, want een kleine tien maanden na hun vertrek zijn avonturiers Chris en Julie Ramsey toegestroomd op de Zuidpool.

Nissan Ariya Pole to Pole 2023

Onderweg moest de Ariya dan ook geregeld laden, en daarvoor konden ze niet altijd gewoon een laadpaal gaan zoeken in een appje. Daarom had het koppel ook een mobiel laadstation mee dat zijn stroom haalde uit een set zonnepanelen en een kleine windmolen, kwestie van de EV ook in onherbergzame gebieden van stroom te kunnen voorzien. Dat is echter niet de enige reden waarom de Ramseys tien maanden onderweg geweest zijn, want tijdens hun reis door Noord-, Centraal- en Zuid-Amerika kwamen ze alles van ijslandschappen tot woestijnen tegen. Geen eenvoudig terrein dus voor gelijk welke auto, laat staan een zuiver elektrische SUV.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
dirk dierickx 14:47
afbeelding van dirk dierickx

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws