Prijzen Volkswagen ID.3 én ID.4 zakken onder 40.000 euro… maar er is een 'maar' (2023)

Volkswagen ID.3 EV-premie 2023

Koopjesjagers opgepast, want Volkswagen heeft zijn reactie op de Vlaamse EV-premie klaar. Zo verlaagt het de prijzen van twee elektrische modellen aanzienlijk, waardoor de standaard-ID.3 nu minder dan 40.000 euro kost. Ook de grotere ID.4 duikt straks onder die grens, maar daar moet je wel heel snel voor zijn.

De Vlaamse EV-premie is nog niet van start gegaan, maar ze doet nu al zijn werk. Sinds bekend is dat alleen elektrische auto’s met een aankoopprijs van tot 40.000 euro in aanmerking komen voor de terugbetaling van 5.000 euro, doet menig importeur zijn best om de prijzen van zijn EV’s onder die magische grens te krijgen. Zo mochten we onze lijst van EV’s die in aanmerking komen al aanvullen met bijvoorbeeld een goedkopere versie van de Smart #1 terwijl de nieuwe Renault Scénic E-Tech ons verbaasde met zijn basisprijs van 39.990 euro… En nu is het Volkswagens beurt om te reageren.

ID.3 voor 34.990 euro na premie

Dat doet het ook, want Volkswagen schraapt zomaar even 5.500 euro van de basisrijs van zijn ID.3 af. Daardoor kost de elektrische hatchback tegenwoordig 39.990 euro, waarmee hij net betaalbaar genoeg is om aanspraak te kunnen maken op de EV-premie. Trek je daar dus 5.000 euro van af, dan haal je in 2024 zo’n ID.3 in huis voor 34.990 euro. Aangezien die premie echter naar de aankoopprijs kijkt, ben je daardoor wel aangewezen op de absolute basisversie zonder de mogelijkheid om enige opties toe te voegen… Maar dat hoeft eigenlijk geen grote straf te zijn.

Volkswagen ID.3 EV-premie 2023

Zo’n ‘Pro Performance’ beschikt namelijk meteen over een elektromotor met 204 pk en een accu van 58 kWh, waarmee je zo’n 434 kilometer ver moet komen. Daarnaast krijg je ook heel wat uitrusting mee waaronder adaptieve cruise control, verwarmde zetels voorin, automatische klimaatregeling in twee zones en een infotainmentsysteem met navigatie en smartphoneconnectiviteit. Enkel van buitenaf moet je genoegen nemen met een grijze unilak en plastic wieldeksels, maar niks dat een setje tweedehandsvelgen niet kan verhelpen.

Goedkope ID.4 voor snelle beslissers

Ook grote broer ID.4 zakt stevig in prijs, maar doet dat op het eerste gezicht niet genoeg om in aanmerking te komen voor de EV-premie. Zo staat de basisversie, de ‘Pure’, voortaan in de configurator vanaf 44.990 euro en voor dat geld is die voorzien van een elektromotor met 170 pk en een 52 kWh-accu, goed voor 363 kilometer theoretisch rijbereik. Ook de standaarduitrusting is iets kariger dan die van de goedkoopste ID.3, maar dat heb je er misschien wel voor over. Volkswagen belooft namelijk dat het de prijs van de ID.4 begin 2024 nog wat verder naar beneden zal trekken, zodat je er eentje kan kopen voor 39.649 euro — minder dus dan de ID.3!

Volkswagen ID.4 EV-premie 2023

Er is echter wel een maar, want dit aanbod zal maar tijdelijk gelden. Zo gaat het om een ‘ID.4 Pure Limited Edition’ waar Volkswagen slechts 200 stuks van zal aanbieden, en nadien gaat de basisprijs van de ID.4 terug naar de gewoonlijke 44.990 euro die dus buiten de EV-premie valt. Wil je met andere woorden die premie van 5.000 euro krijgen op een ID.4 en er zo dus maar 34.649 euro voor betalen, dan zal je er snel bij moeten zijn.

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Wim 11:31
afbeelding van Wim

heel benieuwd naar de particuliere EV aankoop in januari

andre123 13:03
afbeelding van andre123

wanneer je ineens 5500€ van de prijs kan afdoen heb je ALLE klanten dit jaar gewoon GERIPT!
ik zou me in elk geval zwaar bedrogen voelen moest ik 10000€ (lagere prijs+premie)
meer betaald hebben...
en,wat gaat men doen na de premie?
weer met 7500€ optrekken?

Wim 16:54
afbeelding van Wim

Dat klopt niet hé, iedereen maakt marge, de éne keer al wat meer dan de andere. Ze moeten dit naar alle waarschijnlijkheid doen om aan hun aantallen te komen. Doen ze dit niet, zijn ze plots een klap duurder dan hun concurrentie. De politiek is nu eenmaal onvoorspelbaar.

John 13:55
afbeelding van John

Kijk nu naar MG: die geven/gaven de laatste maand 5500€ korting. Vanaf januari geen korting meer maar wel premie. Dan maak ik me wel de bedenking: als je korting kunt geven in december, kan je dat ook in januari. Zonder korting, gaat je premie naar de fabrikant.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws