“Elektrische auto’s leiden tot hogere takelkosten,” waarschuwt VAB

Volkswagen ID. Buzz VAB 2023

Goed nieuws, want de VAB heeft zijn eerste lading elektrische interventiewagens ontvangen… Al grijpen ze deze kans meteen ook om te waarschuwen voor een minder positieve tendens. Zo merkt de pechverhelpingsdienst dat het hen vaak meer tijd en moeite kost om EV’s te takelen, en dat vertaalt zich in een hogere prijs.

Elektrische auto’s hebben hun voor- en hun nadelen, en vooral die laatsten worden maar al te graag eens belicht. Zo blijft bij heel wat automobilisten een angst bestaan voor het doorgaans kleinere rijbereik, waardoor je tijdens een langere rit misschien wel eens zonder stroom aan de kant van de weg zou kunnen stranden. Pechverhelpingsdienst VAB kan je op dat vlak alvast geruststellen: zoiets komen ze zelden tot nooit tegen… Maar dat is natuurlijk niet het enige dat onderweg kan misgaan met je EV.

Meer tijd, gereedschap en knowhow

De VAB merkt namelijk op dat elektrische auto’s ongeveer even vaak met pech te maken krijgen als auto’s met een verbrandingsmotor, al is de motor bij EV’s niet de voornaamste oorzaak. In de plaats daarvan treden er volgens de pechverhelpingsdienst vaker bandenproblemen op bij elektrische auto’s door hun grotere gewicht en vermogen. Daarnaast krijgen ze ook frequent meldingen binnen over een platte 12V-batterij — want naast de aandrijfbatterij hebben ook EV’s nog steeds zo’n kleinere accu nodig om te kunnen starten.

Volkswagen ID. Buzz VAB 2023

Hoewel EV’s dus niet noodzakelijk vaker dan andere auto’s in panne vallen, merkt de VAB toch dat zijn werkingskosten erdoor de hoogte in gaan. Dat ligt vooral aan de extra moeilijkheden die bij het takelen van zo’n elektrische auto komen kijken, want niet elke EV mag je zomaar achter de takelwagen aan slepen. Dan zouden de elektromotoren namelijk kunnen werken als dynamo’s, wat de aandrijflijn in niet-rijklare toestand kan beschadigen. Inmiddels zijn er wel al elektrische auto’s die de motoren kunnen loskoppelen om getakeld te worden, maar ook dat vraagt allemaal meer tijd, gereedschap en knowhow. Naarmate het personeel er meer ervaring mee krijgt zal dit vermoedelijk wel allemaal efficiënter worden, maar voorlopig zijn dat volgens VAB zaken die de interventies duurder maken.

VAB kiest VW ID. Buzz

Die extra EV’s op onze wegen zijn echter niet de enige reden waarom de VAB tegenwoordig hogere werkingskosten opmerkt. Zo moet de pechverhelpingsdienst over de hele lijn steeds vaker uitrukken, wat dan weer zou liggen aan het feit dat mensen langer met hun oude auto doorrijden. Enerzijds steekt de VAB dit op de langere levertermijnen waar nieuwe auto’s de voorbije jaren mee te kampen kregen, maar anderzijds heeft ook dit volgens de automobilistenbond te maken met de energietransitie. Zo zouden kopers in een constant veranderend autolandschap twijfelen over wat voor aandrijflijn ze moeten kiezen, waardoor ze de aankoop van een nieuwe auto uitstellen. Daardoor rijden er dan meer oudere modelletjes op onze wegen, die gevoeliger zijn voor mankementen.

Volkswagen ID. Buzz VAB 2023

Toch wil de VAB hiermee niet zeggen dat ze niet geloven in elektrische auto’s, wel integendeel. Zo beginnen ze het hele persbericht eigenlijk met de aankondiging dat ze hun eerste lading elektrische interventiewagens ontvangen hebben. De Volkswagen ID. Buzz’jes zullen ze ook niet gewoon inschakelen voor een aparte taak, zoals het depanneren van EV’s. De pechverhelpingsdienst ziet namelijk geen reden waarom ze een elektrisch exemplaar niet gewoon op dezelfde manier zouden kunnen gebruiken als een interventiewagen op benzine of diesel.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
andre123 14:35
afbeelding van andre123

alle redenen zijn goed om prijsverhogingen aan te kondigen...
t'is precies de nieuwste mode

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws