De V12 lééft: Aston Martin toont machtige motor voor nieuwe 'Vanquish' [VIDEO]

Aston Martin V12 Vanquish teaser 2024

Juich, V12-fanaat, want je hebt toch nog iets om naar uit te kijken in autoland. Aston Martin heeft namelijk een nieuwe motor uit de doeken gedaan en dat wordt er eentje met de volle twaalf cilinders. Die zijn goed voor ruim 800 pk aan vermogen en dat vermogen vindt binnenkort een thuis in een nieuwe Vanquish.

Steeds meer exclusieve merken zeggen hun grote motoren gedag en één van die merken is Aston Martin… Of dat dachten we tenminste. Zo moet de (ver-)nieuw(-d-)e Vantage het zonder V12-versie stellen en hetzelfde geldt voor de DB12, terwijl de Britten met de Valour al een heus afscheidsnummer voor de twaalfcilinder leken geschreven te hebben. Daar blijkt nu echter niks van waar want Aston Martin is helemààl nog niet klaar om de V12 uit te zwaaien, wel integendeel.

Voor de DBS-opvolger?

Maak namelijk kennis met de nieuwe V12-motor van het merk — of toch grotendeels. Zo is het nog niet helemaal duidelijk of ze bij Aston Martin wel echt vertrokken zijn van een gloednieuw blok maar één ding is zeker: deze twaalfpitter wordt weer flink pittiger dan zijn voorganger. De Britten spreken over maar liefst 835 pk aan vermogen en wel 1.000 Nm aan koppel dankzij flink wat verbeteringen ten opzichte van de huidige, 5.2 liter grote V12. Reken bijvoorbeeld op een duo van nieuwe turbo’s net als nieuwe injectoren en nieuwe in- en uitlaten. Daarnaast doen de vernieuwde nokkenassen, de vernieuwde cilinderkoppen en het verstevigde cilinderblok dan weer vermoeden dat het om een flink aangepaste versie van de gekende twaalfcilinder gaat maar laat dat de pret niet bederven: Aston Martin vindt het genoeg om te spreken over een “nieuw tijdperk voor de V12”.

Dat tijdperk begint met een interessante belofte, want op het einde van het persbericht staat te lezen “All will be vanquished”. Dat wil in ’t Engels zoveel zeggen als “allen zullen overwonnen worden” maar daarnaast lijkt het “vanquish”-deeltje ook een onsubtiele hint naar het eerste model waar we deze nieuwe motor in mogen verwachten. Nog dit jaar komt er namelijk een opvolger voor de DBS Superleggera en het gerucht doet al langer de ronde dat die terug de naam van diens voorganger zou krijgen: ‘Vanquish’. Het ziet er dus naar uit dat we deze oppermachtige V12 daarin mogen verwachten, en dan wordt die Vanquish één van de weinigen. Zo zegt Aston Martin deze motor enkel in zijn meest exclusieve modellen te gaan aanbieden, in beperkte aantallen.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws