Dieselgate krijgt staartje: Volkswagen moet Belgische kopers schadevergoeding betalen

Volkswagen Dieselgate schadevergoeding 2023

De Dieselgate-saga gaat nog steeds verder. Acht jaar nadat het emissieschandaal van Volkswagen aan het licht kwam, is er namelijk een verdict in de rechtzaak die Test Aankoop heeft opgestart. Daardoor moet Volkswagen een schadevergoeding betalen aan Belgen die destijds een auto met sjoemelsoftware kochten.

We nemen je even mee naar september 2015, een roetzwarte maand in autoland. Dat mag je letterlijk nemen, want toen ontdekten onderzoekers aan de universiteit van West Virginia dat dieselwagens van de Volkswagen-groep over software beschikten die de uitstootcijfers kon beïnvloeden. Daardoor leek het tijdens emissietests alsof de auto’s flink wat minder uitstootten dan ze in werkelijkheid deden, en het gesjoemel beperkte zich ook niet tot in Amerika geleverde auto’s. Volkswagen gaf uiteindelijk toe dat het doelbewust dergelijke software in zijn auto’s installeerde, en de hele hetze leidde tot ontelbare rechtzaken. Daardoor moest Volkswagen al miljarden aan schadevergoedingen betalen over de hele wereld, en nu is ook België aan de beurt.

5% van de aankoopprijs

Consumentenorganisatie Test Aankoop startte in 2016 namelijk een gerechterlijke procedure tegen Volkswagen, en daarin is het nu tot een uitspraak gekomen. De rechter besliste dat het VW-concern destijds bewust onvolledige of verkeerde informatie heeft meegegeven over de auto’s die het heeft verkocht, en daarom moet er een schadevergoeding betaald worden aan Belgen die zo’n auto kochten. Die schadevergoeding zal 5% bedragen van de oorspronkelijke aankoopprijs indien zij de auto nog in bezit hebben, of 5% van het verschil in de aankoop- en de verkoopprijs als die inmiddels verkocht werd.

Audi Dieselgate schadevergoeding 2023

Het betreft trouwens niet alleen kopers van een auto van het merk Volkswagen, maar van alle modellen van de VW-groep waarin de getroffen dieselmotor ligt — dus ook die van bijvoorbeeld Skoda, Seat en Audi. Je herkent het blok aan de motorcode ‘EA189’, en je vindt het in 1.6 TDI’s en 2.0 TDI’s geproduceerd van 2012 tot 2015. Zij die vanaf 1 september 2014 een model met zo’n motor kochten, moeten zich aanmelden bij de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel om de schadevergoeding te kunnen ontvangen. Dateert je sjoemeldiesel van voor september 2014, dan moet je via Test Aankoop een afzonderlijke procedure volgen.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws