Met alle Chinezen: BYD Atto 3 haalt vijf sterren in Euro NCAP-crashtests

BYD ATTO 3 crashtest 2022

De Euro NCAP heeft er alweer een rondje botsproeven op zitten, en daar namen een mooie acht van de tien slachtoffers de topscore mee in het graf. Eén van de gelukkigen was zowaar een Chinese nieuwkomer op onze markt: de BYD Atto 3.

Wil je een model op Europese bodem plaatsen, dan moet je er eerst mee langs de dames en heren van Euro NCAP geraken. Dat is de Europese instantie die bevoegd is voor het folteren van elke nieuwe automobiel, om die dan een aantal sterren toe te kennen op basis van hoelang die — of eerder: het gezin aan botspoppen erin — het volhield. Voor de gevestigde constructeurs is dat allemaal geen verrassing meer, maar interessant wordt het vooral wanneer er eens een nieuw merk de revue passeert. Ooit al van ‘Build Your Dreams’ gehoord, bijvoorbeeld?

Niets te vrezen

Wij sinds kort wel want een paar weken geleden verraste de BYD Atto 3, de zuiver elektrische crossover van het Chinese merk, ons al met zijn verfijnde rijgedrag en aanvaardbare prijs. Een paar dagen geleden maakten ze ook nog eens bekend hun eerste Belgische showroom geopend te hebben in Zaventem, maar er ontbrak dus nog één belangrijk stukje in die Europese introductiepuzzel: de gevreesde crashtest. Veel bleek er echter niet te vrezen, want de Atto 3 botste de volle vijf sterren bij elkaar met dank aan de standaard aanwezigheid van een hele resem moderne veiligheidssystemen. Daarin was hij trouwens allesbehalve de eerste Chinees: ook de MG ZS EV behaalde in 2019 al de topscore, maar het moet gezegd dat de Euro NCAP-regeltjes er door de jaren heen allesbehalve lakser op worden.

De BYD was niet de enige auto die deze week tegen de muur ging, want in totaal werden de resultaten van tien nieuwe modellen gepubliceerd. Maar liefst acht daarvan scoorden vijf op vijf, waaronder de Mercedes EQE, de Mazda CX-60, de BMW X1 en de BMW 2 Reeks Active Tourer. De overige twee, de Citroën C5 X en de Mobilize Limo, schopten het trouwens ook nog tot een mooie vier sterren. Geen nood aan uitbranders van Euro NCAP deze keer dus…

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
andre123 10:07
afbeelding van andre123

schaf die sterrenshow af,en wagens worden een pak betaalbaarder.
een wagen die 5 jaar geleden 5 sterren haalde in nu ineens een rijdende doodskist?????
elke tweedehandswagen van de markt omdat ze niet meer voldoen in de grote sterrenshow?
het wordt stilaan een belachelijke (dure)show

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws