Dit zijn de auto's van Noord-Korea

Auto-Noord-Korea

Zoals het een goed communistisch land betaamt is er maar één autoconstructeur in Noord-Korea. Die luistert naar de naam Pyeonghwa Motors en doet ons niet meteen dromen van een Noord-Koreaanse automobiel.

Anno 2015 zijn Koreaanse wagens geen uitzondering meer in België. Het is te zeggen; Zuid-Koreaanse wagens. Want merken zoals Hyundai, Kia en zelfs Ssangyong zijn stevig ingeburgerd. Des te gekker is het dat je maar over de landsgrens moet wandelen - niet dat je dat kan - om te ontdekken hoe miserabel de autoproductie er aan toe gaat in Noord-Korea. Daar zorgt een joint venture tussen Pyonghwa Motors (uit Zuid-Korea) en Ryonbong General Corp. (Noord-Korea) voor het automerk van Kim Jong-un, Pyeonghwa Motors. Een merknaam dat zich ruwweg laat vertalen naar 'Vrede auto'. Wat ze zoal in het aanbod hebben voor het land met een oppervlakte van 4 keer België en twee maal zoveel inwoners? Vijf modellen...

Hwiparam III

Auto-Noord-Korea

Met voorwielaandrijving, een 1.5-liter viercilinder benzine en een automatische vijfbak is dit het instapmodel bij Pyeonghwa Motors. De 100 pk die het blok weet op te wekken en het normverbruik van 8,5 l/100 km zijn niet om over naar huis te schrijven, net zoals de styling trouwens.

Ppoggugi III

Auto-Noord-Korea

Het werkpaard in Noord-Korea. Onder de kap een 2.2-liter diesel met 120 pk gekoppeld aan een manuele vijfbak die de kracht doorsluist naar de achterwielen. De topsnelheid piekt op 135 km/u en het normverbruik ligt op 10 l/100 km. De styling, die komt dan weer zo uit de jaren 90.

Ppoggugi 4WD

Auto-Noord-Korea

Zijn naam insinueert dat het hier over een vierwielaangedreven variant gaat van de Ppoggugi pick-up. Niets is echter minder waar, want dit is het Noord-Koreaanse idee van een SUV. De styling houdt daarbij het midden tussen een Hyundai Santa Fe en een Kia Sportage. De 120 pk sterke 2.3 benzine zorgt voor een normverbruik van 13,9 l/100 km.

Junma

Auto-Noord-Korea

De Junma is maar even in productie geweest (2005 - 2006) maar toont wel aan dat Pyeonghwa Motors weet hoe ze een statische limousine moeten bouwen. De 2.7-liter zes-in-lijn benzine beschikt over 197 pk en een topsnelheid van maar liefst 220 km/u.

Samcheonri

Auto-Noord-Korea

Succesvolle winkelier? Dan heb je zeker een Samcheonri op de oprit staan. Het busje krijgt een 101 pk sterke 2.3-liter benzine onder de kap en biedt plaats aan maar liefst 11 mensen. Mits wat douwen passen er waarschijnlijk nog wel 7 in.

In Noord-Korea is de markt voor auto's trouwens zo goed als onbestaande. Dit omdat de gigantische meerderheid van het volk geen geld heeft om er ééntje te kopen. Ter illustratie: in 2005 bouwde Pyeonghwa Motors zo'n 400 auto's terwijl de fabriek een jaarlijkse productiecapaciteit van 10.000 auto's heeft.

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
Eddy Stuyck 09:06
afbeelding van Eddy Stuyck

In dit artikel over de Noord Koreaanse auto's staat in de tekst het verbruik in l/100km. Maar op de brochure foto's zie ik km/l staan. och als je de verbruiken vergelijkt, lijkt het verbruik in l/100km toch eerder correct.
mvg,
Eddy S.

Yvesw 09:17
afbeelding van Yvesw

Ja, we nemen aan dat het een fout is van de website, want hanteer je de km/l-berekening, dan zou hun zwaarste vierwielaandrijver het zuinigste zijn... Lijkt ons raar.

Boudewyn van Gorp 23:06
afbeelding van Boudewyn van Gorp

Dit zijn alleraardigste auto`s.
zelfs naar westerse of chinese merken.

boudewijn van gorp 23:10
afbeelding van boudewijn van gorp

Dit rijdt.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws