Belgische banden zijn in slechte staat volgens Federauto

De Belgische federatie voor autohandel en reparatie FEDERAUTO trekt aan de alarmbel. In mei van dit jaar werden 1.000 wagens uit alle regio's van ons land onderzocht op de staat van hun banden. De resultaten zijn uiteenlopend maar verdienen de aandacht. 8,2 procent rijdt met een wagen waarbij de profieldiepte minder dan de wettelijke 1,6 mm bedraagt, het gaat om zowat 560.000 voertuigen als je het onderzoek zou opentrekken naar het volledige land. 6 procent had tijdens het onderzoek in mei nog winterbanden, 3 procent had tegelijk winter- én zomerbanden.

46 procent van de voertuigen had minstens één band met onregelmatige slijtage of een beschadiging.

"Vandaag de dag dienen bij één voertuig op vier de banden vervangen te worden, tegenover bij één voertuig op vijf in 2009. Bestuurders verwaarlozen nog te vaak de staat van hun banden, vandaar dat we aanraden de banden regelmatig visueel te controleren. Een (koude) controle van de bandenspanning dient ook minstens een keer per maand te gebeuren," aldus nog Federauto.

Laatst gepubliceerd

Reacties (6)

Plaats een reactie
Kenny 22:29
afbeelding van Kenny

2nd that...
En zo zijn er nog vele zaken waar vele Belgische bestuurders vreselijk nonchalant in zijn: voor- en achterlichten die de geest hebben gegeven en niet worden vervangen (hoe moeilijk kan dat zijn), koppeling voortdurend laten slippen aan een stoplicht, los door het rood rijden, pinkers die niet gebruikt worden en ga zo maar door. Ik krijg het er echt van op m'n zenuwen met momenten. En dan durven velen zich nog een 'vlotte en correcte' chauffeur te noemen...

Techno Patat 14:48
afbeelding van Techno Patat

@Ponrow: Hoe stel je het eigenlijk nog met de Sportmaxx'n?

Ot: Ik vind het ook schandalig! Hoeveel mensen ik er al op aangesproken heb is niet meer normaal! Maar als antwoord krijg ik dan ofwel: Het gaat nog wel meegaan tot aan de keuring! Ofwel: De laatste sleet is voor niets!

Terwijl dat ik m'n banden vervang aan +-2mm overschot! Ik wil echt niet in een situatie komen waarin m'n banden de baan lossen!

Maar om eerlijk te zijn: Een nagel zou ik ook niet zien! Vooral door dat verlaagd onderstel zie ik enkel m'n banden als ik er onder lig (en dan nog maar een klein beetje) of als ik m'n voorbanden helemaal uitdraai!

Techno Patat 16:28
afbeelding van Techno Patat

Ik ook, maar ze hebben ze niet in mijn maat! De RT staat wel ietsje meer op comfort, de zijwang is nogal wat zachter!
Je stuurgevoel zal dus minder zijn, en in de snelle links-rechts combinaties ga je het gewicht meer voelen versmijten (heb ik nu ook met m'n ContiSport contact 3!)!

M'n vorige (Potenza's, die speciaal gemaakt waren als voorband van Aston Martin :p, maar ze passen ook op de mijne) hadden ook een stijvere wang en waren duidelijk beter op circuit! Maar oncomfortabel op de openbare weg (zeker icm verlaagd chassis)!

Qua rubber voelen ze gelijkaardig aan, dus ik vermoed dat de grip ook gelijkaardig zal zijn!

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws