Krijg een boete voor je papieren rijbewijs

rijbewijs-belg

Bijna 70 procent van de Belgische autobestuurders loopt kans om een boete in huis te halen omdat zijn of haar rijbewijs niet meer geldig is. Want hoewel geen vervaldatum op het papieren exemplaar moet je nog wel gelijken op de foto op dat papiertje. De politie roept dan ook op om te controleren en indien nodig voor een digitaal exemplaar te gaan.

Het Belgisch papieren rijbewijs is over zijn hoogdag heen, dat is een voldongen feit. Zo kan je in het buitenland al tegen problemen aanlopen als je ééntje op zak hebt van voor 1989. Nu gaat ook de Belgische politie problemen maken over het roze papiertje. Want gelijk je niet meer op de foto op het rijbewijs, dan krijg je twee weken om een digitaal (lees: bankkaartmodel) exemplaar binnen te halen met nieuw foto. Anders riskeer je een boete.

Een slimme manier om het proces van digitaliseren te versnellen natuurlijk. Want op dit moment zijn zo'n 65 procent van de Belgische rijbewijzen nog gedrukt op het gekende roze papiertje. Dat zijn bijna vier miljoen exemplaren. Het is evenwel niet verplicht om je rijbewijs in te ruilen, moest je over een eeuwige jeugd beschikken. Al gaat het niet enkel over baard, terugtrekkende haarlijn of andere haarsnit. Ook een zwart-witfoto kan niet meer door de beugel.

Uiterlijk tegen 2033 moeten alle papieren rijbewijzen in België vervangen zijn door elektronische exemplaren. Die is net zoals je identiteitskaart tien jaar geldig. Waardoor je best beiden tegelijk laat vervangen. Want - Belgium be Belgium - voor je identiteitskaart krijg je een oproep in de bus, voor het vervallen van je elektronisch rijbewijs niet.

Laatst gepubliceerd

Reacties (11)

Plaats een reactie
Jelledr 11:32
afbeelding van Jelledr

Dat ze dan gratis zorgen voor een nieuw bureaucratie papiertje, of plastieken kaartje. Uitbuiters...

Evo X 17:38
afbeelding van Evo X

Zonder oproep zou 'k wel 'n boete willen krijgen, HLN of GVA,.... Krijgt iedere vorm van communicatie mbt boete dan ook toegestuurd uiteraard.

Michel Desmet 19:41
afbeelding van Michel Desmet

Toch logisch dat je herkenbaar moet zijn.

Audi22 22:29
afbeelding van Audi22

Het is de graai politiek van tegenwoordig. 50j lang kraait er niemand naar en nu ineens zien ze een ideale bron van gratis inkomsten. Hoe definieer je herkenbaarheid, dat is zo subjectief, als ze daar op krijgen quota per maand op gaan zetten net als op de snelheidsboetes tegenwoordig, dan gaan veel belgen mogen betalen.

Yvesw 08:22
afbeelding van Yvesw

AUDI22: In alle eerlijkheid, volgens mij valt er weinig te verdienen aan een rijbewijs van 20 euro hoor. Moet via je gemeentehuis (bediende) doorgegeven worden naar een centraal punt (bediende) die alles in regel moet brengen, dan de kaart moet doorsturen (kosten) naar het gemeentehuis waar jij de kaart bij iemand van het gemeentehuis (bediende) mag ontvangen.

De overheid zal stukken meer verdienen van gewoon de accijnzen op benzine met 1 cent te verhogen lijkt me.

Adriaan 11:04
afbeelding van Adriaan

Ik zie niet goed in waarom, volgens mij was onze identiteitskaart onze manier van identificeren, en niet ons rijbewijs, zolang de naam, familie naam en rijksregister nummer overeen komen zie ik niet echt een probleem. Of het moet zijn dat we vanaf nu ook zoals in sommige landen ons rijbewijs mogen gebruiken als identificatie manier. Dat scheelt weeral een kaartje minder in mijn portefeuille.

Evo X 10:37
afbeelding van Evo X

't Is de perceptie dat meespeelt, ga naar de winkel, btw; ga naar de winkel in Frankrijk en plots valt op dat zaken veel goedkoper zijn; tank je auto: brandstof kost zo'n 30% van wat je betaald; elek en water is kunstmatig vrij duur in België. Van je bruto gaat al vrij veel naar vadertje staat en dan word je nog op kosten gejaagd voor 'n toelating in dit geval, die je echter wel al op zak hebt. Mooi land met zeer goeie voorzieningen maar 'k begrijp de reacties.

Yvesw 11:41
afbeelding van Yvesw

Ik begrijp ze ook helemaal. Vind het gewoon altijd geinig dat die reacties vaak getypt worden op een iPad in een huis met drie slaapkamers en twee auto's voor de deur. Niemand geeft graag af, ga ik helemaal mee akkoord maar vaak zijn we de realiteitszin wat kwijt. Ik kan hier morgen ter plaatse doodziek worden (neem nu kanker) en weet dat ik daarvoor niet al mijn bezittingen en de bezittingen van mijn ouders moet verkopen om het te kunnen betalen. Sja, dan mag er wat van mijn bruto af ja.

Neemt natuurlijk niet weg dat er serieus wat vet kan weggesneden worden links en rechts van postjes die onnodig duur en ingewikkeld zijn. Maar 20 euro voor een rijbewijs, dat is eens 1 keer boterhammekes meenemen naar het werk in plaats van iets in de kantine te nemen.

Davy 16:26
afbeelding van Davy

Ik heb altijd "gewoon" (??) boterhammetjes mee.. LoL
Allemaal vreselijk achterhaald, de "slimme" paspoorten van deze tijd kunnen makkelijk het rijbewijs "vodje" vervangen en zelfs heel simpel, naast een papieren, ook een digitaal fotootje dragen volgens mij..
Ik was bv afgelopen jaar mijn paspoort kwijt, wanneer ik bij de politie een nieuw ging aanvragen bleken ze daar een HD versie te hebben van mijn pasfoto, digitaal, dus..

Mathieu 12:35
afbeelding van Mathieu

Waarom het rijbewijs niet gewoon linken aan paspoort? Daar zit toch al een chip in. Alles kan digitaal de dag van vandaag, dus waarom dat niet? Paspoort moet je vernieuwen, dus dan wordt dat ineens mee vernieuwd. Einde discussie.

Adriaan 15:38
afbeelding van Adriaan

Op de achterkant is er nog genoeg plaats om eventueel visueel de code te zetten van met welke voertuigen je mag rijden (B, BE, C,...) zodat je er dan in het buitenland ook nog iets mee bent.
Maar dat zou de papier molen iets kleiner maken, en dat is niet conform de Belgische traditie.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws