Andere pijlen boven snelwegen = half uur minder file

snelwegen

De file aanpakken zit hem blijkbaar in de details. In Nederland is uit onderzoek gebleken dat het omdraaien van de pijlen op de verkeersborden boven de autostrade kan leiden tot een half uur minder file. In Antwerpen loopt sinds kort een proefproject, naar het voorbeeld van onze noorderburen en met de hoop dat de resultaten vergelijkbaar zijn.

Het onderzoek in Nederland werd geleid door een bende ingenieurs die konden bewijzen dat naar beneden wijzende pijlen chauffeurs op de autostrade onbewust nerveus maken. Een pijl die naar beneden wijst lijkt iets te willen zeggen over die bewuste plek, terwijl het vaak nog kilometers duurt alvorens je een rijrichting moet kiezen.

Sneller en comfortabeler

Het omdraaien van de pijlen, waardoor ze naar boven wijzen, en dus effectief een toekomstige richting aangeven, maakt de bestuurders veel rustiger. In die mate zelfs dat de gemiddelde snelheid met 10 km/u toeneemt. Dat vertaalt zich in een half uur minder file. De omhoog wijzende pijlen sluiten beter aan bij de tekens op de navigatiemenu's en zorgen ervoor dat de bestuurder zich beter geïnformeerd voelt.

e40-brussel-leuven-spitsstrook-borden-pijl-omlaag

Federale bevoegdheid

In Nederland zijn ze overtuigd van de aanpak en vervangen ze momenteel alle borden boven de autowegen. Ook Duitsland en Zweden zijn in actie geschoten en kiezen resoluut voor de nieuwe pijlrichting.

Antwerpen onderzoekt nu de impact op haar wegen. Zodra de resultaten positief zijn, naar het voorbeeld van Nederland, zullen ook hier alle borden worden vervangen. Hoewel. De federale overheid zal op basis van de Antwerpse bevindingen de finale knoop moeten doorhakken, rekeninghoudend met het kostenplaatje dat zo'n bordenwissel met zich meebrengt. Al kost een half uur file per dag ons ook stukken van mensen.

foto inzet uit Nederland.

Laatst gepubliceerd

Reacties (6)

Plaats een reactie
Mathieu 12:26
afbeelding van Mathieu

Eens kijken hoe lang het in België zal duren eer men écht actie onderneemt.

Wim 12:57
afbeelding van Wim

echt actie WIL ondernemen zal je bedoelen :)

Adriaan 16:06
afbeelding van Adriaan

Toch een terechte opmerking, zolang je niet weet hoe uw statistieken zijn opgemaakt, kan je zeggen en bewijzen wat je wilt.
"there are lies damned lies and statistics"

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws