"Stop met strooien, het kost te veel geld"

sneeuw belgië

Het sneeuwt slechts enkele dagen per jaar, maar het zorgt wel voor een stevige deuk in het budget van de gemeentes. Tot 80.000 euro betaalden gemeenten deze winter om het nodige zout op hun banen te strooien.

Steeds meer gemeenten lijken zich te scharen achter het idee dat alles en overal strooien helemaal niet hoeft. Strooien kost hen handenvol geld. Patrick Dewael, burgemeester van Tongeren, zegt 570 ton zout te hebben gestrooid. De kostprijs plus de manuren brengen het kostenplaatje al snel op 39.000 euro. In Maarkedal is er elf keer gestrooid, goed voor een rekening van 40.000 euro. De grotere steden betaalden tot het dubbel. Zo is er de stad Genk die 80.000 euro neertelde voor het strooien. Burgemeester van Assenede, Philippe De Coninck, vindt dat strooien te veel geld kost, slecht is voor de natuur en schade aan de wagen toebrengt.

De mobiliteitsdienst bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten lijkt de gemeenten deels te steunen. Hij vindt het vooral opmerkelijk dat we naar de Alpen rijden met winterbanden en sneeuwkettingen, maar hier in België verwachten dat elke vlok sneeuw een uur na het vallen ervan is weggeruimd. Dat er in de toekomst niet meer in elke straat gestrooid hoeft te worden, zijn ze het bij de overheidsdienst dan ook eens.

Maar waarom doen ze dat dan niet? Om de simpele reden dan wanneer je nu een ongeluk hebt op een niet-gestrooide weg, de rechtbank de gemeente als schuldige kan aanwijzen. En zolang die wettekst niet aangepast is, zal het strooigedrag weinig of niet wijzigen.

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
BePa 09:38
afbeelding van BePa

Aha eindelijk, de mentaliteit begint te keren... Dat op gewestwegen gestrooid wordt lijkt me nodig en logisch, maar op kleine gemeentewegen is dat in veel gevallen echt niet nodig. Als iedereen winterbanden ligt, zijn rijgedrag aanpast en wat tracht te 'genieten' van het sneeuwtapijt in plaats van te 'jammeren' dan komen we zonder strooien ook vlot de winter door. Wat ik ook niet begrijp: Nadat er zeven sneeuwvlokken zijn gevallen zie ik mijn ganse straat buiten komen om de stoep te ruimen. Daarbij vraag ik me eerst en vooral af waar die mensen de tijd halen. Daarnaast is dat bijzonder jammer voor mijn kinderen die het heerlijk vinden als ze met de slee naar school kunnen. De eerste ochtend na de sneeuwval kan dat, nadien zijn alle stoepen te veel ontruimd. Deze winter ben ik dan ook maar 1 keer bijna-gevallen; op een geruimd voetpad waar de gesmolten sneeuw de dag nadien terug als onzichtbaar ijs aanvriest... Laat de natuur zijn ding doen !

Dequal 14:20
afbeelding van Dequal

Het is vaak nochtans gevaarlijker om uit te glijden op een stuk stoep dat is opgekuist maar nog een laagje ijs heeft zitten, dan gewoon door een heel pak sneeuw te ploeteren waardoor je heel wat grip hebt.

Is bij ons toch in de straat zo, de stukken stoep die niet geruimd zijn kan ik met gemak over lopen, de stukken die gestrooid/gekuist zijn, zijn al pak gevaarlijker.

Techno Patat 14:19
afbeelding van Techno Patat

Mij zou het ook niet geven. 2x een winter begonnen zonder winterbanden en 2x veel spijt van gehad (geen kosten, wel gesukkel!). M'n vriendin heeft met haar fiesta op winterbandjes ook nog geen problemen gehad. Moest iedereen daar wat meer voor kijken zou het niet meer nodig zijn van elk binnenbaantje te strooien...

De gewestwegen en autosnelwegen natuurlijk wel, maar alles met minder dan 100 auto's per uur ofso mag voor mij overgeslagen worden. Als je daar naartoe moet moet je maar je voorzorgen nemen. Zoals ze zeggen: als je gaat skiien in de alpen neem je toch ook je voorzorgen met winterbanden en sneeuwkettingen?

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws