1.600 km sneeuwfile is genoeg voor nieuw filerecord

Dat had je niet gedacht, hé, toen je vorige week onder een lentezonnetje je trui in de kast liet liggen? De - hopelijk laatste - winterprik van vandaag zorgde voor een fileinfarct op onze wegen. Het Agentschap Wegen en Verkeer raadt daarom aan niet noodzakelijke verplaatsingen uit te stellen.

Alle 315 strooiwagens van de Dienst Wegen & Verkeer zijn uitgereden om de wegen berijdbaar te maken. Het blijft echter sneeuwen, waardoor het dweilen met de kraan open is. Sinds maandagochtend werd reeds 3.200 ton zout gestrooid. Snelwegen en belangrijke gewestwegen genieten de hoogste prioriteit, later worden ook de kleinere gewestwegen sneeuw- en ijsvrij gemaakt. Wie kleine baantjes neemt moet rekening houden met een glad wegdek. De situatie lijkt er niet dadelijk op te verbeteren, aangezien het de hele dag nog blijft vriezen.

Bij de NMBS worden heel wat vertragingen gemeld en ook het busverkeer van De Lijn is in heel Vlaanderen ernstig verstoord. De luchthaven van Zaventem functioneert normaal en zou ook deze voormiddag en middag normaal moeten kunnen blijven functioneren. In Charleroi zijn er al sinds gisterenavond problemen.

1.600 km sneeuwfile is genoeg voor nieuw filerecord

Ook gisteren was er sneeuwpret op de Belgische wegen. Volgens Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum was het gisteren de zwaarste avondspits deze winter. Hoe kan voorspelde sneeuw zo’n chaos veroorzaken? “Doordat het uitzonderlijk koud is, wordt de temperatuur van het wegdek negatief”, zegt Beeckman. “Daardoor blijft de sneeuw liggen en ontstaan er gladde plekken. Bovendien is de zichtbaarheid beperkt door de combinatie van sneeuw en hevige wind en is de sneeuwval erger dan verwacht.”

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Wim 09:24
afbeelding van Wim

idd, de baan viel goed mee, maar het was één file, 2u voor 30 km(en dat "viel" wss nog mee) :)

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws