Oeps: Daihatsu stopt wereldwijd met auto's leveren na gesjoemel

Daihatsu problemen

Daihatsu heeft op grote schaal gesjoemeld met veiligheidsresultaten. Dat blijkt uit een vernietigend rapport over het Japanse merk. Moederbedrijf Toyota heeft prompt besloten om wereldwijd leveringen te stoppen, ook van modellen die verkocht worden onder Subaru-, Mazda- en Toyota-badge.

Spring even mee terug naar het begin van 2023. Tijdens crashtests voor enkele modellen van Daihatsu werden onregelmatigheden aangetroffen. Verschillende, voor de crashtest geleverde, modellen hadden verstevigingen die de productiemodellen niet hadden. Daardoor konden de auto's beter scoren in de veiligheidsproeven. Een onafhankelijk commissie werd aangesteld om de afwijkingen verder te onderzoeken en de resultaten zijn hallucinant.

Gefoefel met airbags

Zo werden er door de commissie maar liefst 174 onregelmatigheden ontdekt bij 25 tests, dit voor 64 (!) modellen en 3 motoren. Een specifiek voorbeeld is bijvoorbeeld dat de ECU voor de airbags anders was voor de testauto's dan voor de productiewagens. Ook het ontgrendelingssysteem voor de deuren week af, wat gevolgen kan hebben bij een aanrijding op de flank.

Daihatsu problemen

Kijken we specifieker naar modellen, dan zien we vooral een bussel compacte modelletjes die hier al lang niet mer verkocht worden. Zo gaat het - onder andere - over de Daihatsu Cast, Move, Gran Max, Toyota Yaris Ativ en Ayga, Subaru Stella en Mazda Bongo. Toyota, het moederhuis van Daihatsu heeft per direct besloten om alle leveringen van bestaande Daihatsu's te stoppen tot alle problemen uitgeklaard zijn.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws