België in top 10 duurste landen van Europa om auto te bezitten (2022)

Auto kost belgie 2022 info leaseplan

Heb je ook het gevoel dat het bezitten van een auto steeds duurder wordt? Dankzij Leaseplan's jaarlijkse Car Cost Index kunnen we daar nu een cijfer op kleven. Hoe doet België het in Europa?

Jaarlijks lanceert Leaseplan haar Car Cost Index, een soort van bijbel die voor alle landen van Europa becijfert wat een auto nu kost. Gemiddeld natuurlijk, want de Dacia van je éne buur zal op jaarbasis minder kosten dan de Porsche Taycan van je andere buur. Desalniettemin vallen er hierdoor interessante conclusies en antwoorden te trekken. Bijvoorbeeld een antwoord op de vraag: Hoe duur is het om een auto te bezitten in België... tegenover de rest van Europa.

1.103 euro per maand

Gaan we kijken naar de 22 landen waar Leaseplan haar werk deed, dan is België het zeven duurste land om een auto te bezitten. Buurlanden zoals Luxemburg en vooral Frankrijk doen het stukken beter. Kijken we naar het oosten en noorden, dan zien we dat Duitsland nét een peulenschil duurder is en dat Nederland flink duurder is. Tot op het punt dat onze noorderburen zichzelf in de top 3 kegelen. Enkel in Noorwegen en Zwitserland is het duurder om een auto te bezitten. Kijk zelf maar eens naar de grafiek hieronder, waarin de kostprijs om een auto te bezitten per maand werd berekend.

Auto kost belgie 2022 info leaseplan

Om tot bovenstaande cijfers te komen hield de Car Cost Index rekening met de verschillende kosten van autobezit in elk land. Daarbij wordt onder meer gekeken naar energie/brandstof, afschrijving, belasting, rente, verzekering en onderhoud. Kosten geven het gemiddelde weer over de vier eerste jaren van eigendom en gaan uit van een jaarlijkse kilometrage van 30.000 km.

Zin om zelfs eens te snuisteren door de bevindingen van Leasplan? Dat kan HIER

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Maarten 15:44
afbeelding van Maarten

Het zou ook interessant zijn om deze gegevens uit te zetten tov van de mediaan inkomens per land.Zo is in Nederland het bezitten van een wagen duurder, maar het netto inkomen is vaak hoger. Hetzelfde ook voor de Scandinavische landen, waardoor de kost van de wagen een minder grote hap uit het gezinsbudget is. In diezelfde optiek zal een auto in Portugal veel meer op het gezinsbudget doorwegen.

Wim 09:27
afbeelding van Wim

idd Maarten, goede opmerking

this 08:19
afbeelding van this

Maar die vergelijking klopt dan ook weer niet, het zou een soort van geïndexeerd inkomen moeten zijn die in verhouding staat met de cost of life ook.
Want Nederlanders hebben dan meer netto inkomen, zij hebben ook meer kosten. Zoals onder andere ziekteverzekering die ze zelf moeten afsluiten. Bij ons is dat al van ons nettoloon afgetrokken via RSZ.
Kortom, landen vergelijken gaat niet zo makkelijk.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws